2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Jogállam elleni támadás? Jövő héten hallgatnák meg az ombudsmant

2014. szeptember 22., hétfő 19:07, frissítve: szerda 07:13

Jövő hétfőn hallgatná meg az alapvető jogok biztosát az igazságügyi bizottság, hivatalának elfogultsága miatt – közölte a testület KDNP-s elnöke. Rubovszky György szerint a Székely László által vezetett hivatal nem teljesítette a független vizsgálat elvárásait, amikor a VIII. kerületi tűcsereprogramról készített jelentést. A Magyar Nemzet által nyilvánosságra hozott levelezésből ugyanis kiderül: az ombudsmani hivatal vezető munkatársa és a TASZ jogvédő szervezet előzetesen egyeztetett a józsefvárosi önkormányzatot elmarasztaló jelentésről és a jelentés megjelenésének időpontjáról. A kereszténydemokrata politikus szerint ráadásul a jelentés már azelőtt kész volt, hogy a bepanaszolt felet meghallgatták volna.

A program végleg bezárt – ez a felirat olvasható a józsefvárosi Kék Pont Drogkonzultációs Központ ajtaján. Augusztusig itt működött a kerületi tűcsereközpont is. Az önkormányzat év elején bontotta fel az együttműködést, a szervezet ugyanis nem teljesítette a vállalt feladatokat, még az elhasznált tűket sem gyűjtötték be.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ősszel fordult az alapvető jogok biztosához, és mint a Magyar Nemzet múlt pénteki cikkéből kiderült: egyeztettek is az ügyről. A jogvédő szervezet drogügyi vezetője arra próbálta rávenni a hivatalt, hogy a számára legkedvezőbb időpontban hozzák nyilvánosságra a jelentést. A főosztályvezető pedig válaszában közölte: továbbította az információkat és reméli, hogy tudnak segíteni az ügyben.

Sárosi Péter, a TASZ drogpolitikai programvezetője tagadja, hogy összedolgozott volna a független hivatal a TASZ-szal és abban sem lát problémát, hogy megkérte a főosztályvezetőt: a jelentést csak a nyaralása után hozzák nyilvánosságra. „Ez így van, ezt én írtam, ez teljesen bevett gyakorlat, hogy a beadványozó szeretné a médiát is tájékoztatni” – fogalmazott.

A józsefvárosi önkormányzatot elítélő jelentés végül az önkormányzati kampány közepén jelent meg, pedig a dokumentum a levelezések szerint már májusban készen volt. A kerület vezetését is csak ezután kereste meg az ombudsmani hivatal.

Rubovszky György, az igazságügyi bizottság elnöke az ügy miatt kezdeményezte Székely László meghallgatását. Szerinte ki kell deríteni, hogy a biztos hivatala az elvárt objektív és független vizsgálat helyett együttműködött-e a jelentés előkészítésében a TASZ-szal. A meghallgatás jövő hét elején lesz.

„A pénteken megjelent Magyar Nemzet-újságcikkből olyan adatok olvashatók ki, hogy esetleg az objektív véleményalkotás, a tárgyilagos eljárás hiányzik az alapvető jogok biztosának hivatalának a munkájából, ami a jogállam elleni támadás” – fejtette ki Rubovszky György.

Az önkormányzatot elítélő jelentés egyébként 80 százalékban megegyezik a jogvédők beadványában szereplő kifogásokkal. Az alapvető jogos biztosát hétfőn hiába kerestük, a hivatala azt ígérte: Székely László kedden sajtótájékoztatón ismerteti az álláspontját, de ezt végül a bizottsági meghallgatásra hivatkozva lemondták.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!