2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Róma - Cinecitta magyarul 10:55

Janukovics megértést kért, Timosenko éhségsztrájkba kezdett

2013. november 26., kedd 10:49, frissítve: szerda 15:40

Ismét összecsaptak egymással az Ukrajna uniós tagságát támogató tüntetők és a rohamrendőrök Kijev központjában. A tiltakozókat könnygázzal és gumibotokkal oszlatták. Közben a bebörtönzött volt ukrán kormányfő, Julija Timosenko éhségsztrájkba kezdett, ezzel kifejezve, hogy támogatja a tüntetőket és az uniós csatlakozást. A hivatalban lévő elnök, Viktor Janukovics az ukrán állampolgárok megértését kérte az uniós társulási folyamat leállításáért.

Gumibottal verték az ellenzéki tüntetőket az ukrán rohamrendőrök Kijevben. A hatóságok könnygázt is bevetettek a tömeg megfékezésére. A demonstrálók botokkal, fémrudakkal és gázspray-vel támadtak a rohamrendőrökre. Az emberek megrongáltak egy kisbuszt. Szerintük az ukrán hírszerzés ebből a furgonból blokkolta a mobilszolgáltatást, hogy megakadályozza a demonstrálók kommunikációját, illetve lehallgatta a tüntetőket. Egy feltételezett titkos ügynököt meg is vertek az emberek.

Az tüntetők azért vannak az utcán napok óta, mert a kijevi kormány a múlt héten leállította az uniós társulási szerződés aláírását. „Azok az emberek, akik nem félnek, akik nemcsak ülnek, akik kifejezik polgári helyzetüket, akik készek jövőjükért harcolni, csak azok nyerhetnek. Meg küzdelem nélkül nincs győzelem. Ezért fogjuk bebizonyítani, hogy Ukrajna Európához tartozik. Győzelmet Ukrajnának” – fogalmazott Vitalij Klicsko ukrán ellenzéki vezető.

Eközben a bebörtönzött volt kormányfő ismét éhségsztrájkot kezdett a tüntetők iránti szolidaritása jeléül. Julija Timosenko a társulási dokumentum aláírását követeli. „Timosenko azt mondta, hogy boldog, amiért az ukránok százezrei vonultak utcára az ellen, hogy a kormány leállította az európai integrációt. Mától határidő nélküli sztrájkot kezdett, addig, amíg Janukovics alá nem írja a társulási szerződést az Európai Unióval” – közölte ügyvédje.

Timosenko ellenfele, az ukrán elnök a múlt heti döntés óta most először szólalt meg. Viktor Janukovics megértést kért a társulási folyamat leállításáért. Azt mondta, hogy soha nem hoz olyan döntést, amivel ártana Ukrajnának és az embereknek. „Szeretném, ha a mi nagy ukrán családunkban béke és nyugalom lenne. Mint apa, nem hagyhatom kenyér nélkül a családot. Nem áll jogomban az embereket a sorsukra hagyni a problémákkal, miközben nyomás alatt vagyunk. Ha ez bekövetkezne, termelő üzemek állnak le, és több millióan kerülnek az utcákra” – mondta az ukrán elnök.

A gazdasági indokkal meghozott lépés ellenére leszögezte, hogy az ország továbbra is elkötelezett az európai normák és jogszabályok mellett, véleménye szerint Ukrajna továbbra is az európai úton halad. Az ellenzékiek azt mondták, hogy folytatják a demonstrációt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!