2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Izrael nem tárgyal tűzszünetről

,

2014. augusztus 8., péntek 12:13, frissítve: péntek 17:50

Megszakította a tárgyalásokat Izrael a tartós gázai tűzszünetről, miután a palesztin Hamász újrakezdte a rakétatámadásokat a három napos fegyverszünet lejárta után. A zsidó állam légicsapásokkal válaszolt, amelyekben egy 12 éves palesztin gyermek meghalt. A Hamász továbbra is a gázai blokád feloldását és a palesztin foglyok szabadon bocsátást követeli. Izrael viszont ahhoz ragaszkodik, hogy a palesztinok tegyék demilitarizált övezetté Gázát.

A háromnapos tűzszünetet követően nem sokkal már egy palesztin rakétát kellett hatástalanítania az izraeli légvédelmi rendszernek egy Gázához közeli izraeli város felett – a rakétát egy radikális palesztin szervezet lőtte ki.

„Reggel nyolc óra volt, amikor meghallottuk a szirénákat, és fedezéket kerestünk. Eléggé elszomorító a helyzet, nagy volt a feszültség az elmúlt napokban amiatt, hogy mi fog történni. És most látjuk, mi történik. Nyugalmat akarunk, magunknak és nekik is, és a barátaik szeretnénk lenni. És hiszem, hogy ott is sok olyan ember van, akik szeretnének velünk élni” – nyilatkozta Yishai Bider izraeli lakos.

A palesztin Hamasz azzal indokolta a támadásokat, hogy Izrael nem teljesíti feltételeit: nem oldja fel Gáza blokádját, és nem engedi szabadon a palesztin foglyokat. A palesztin rakétákra az izraeli hadsereg légicsapásokkal válaszolt: Gázában több robbanás is hallatszott.

A zsidó állam még kedden kötött ideiglenes tűzszünetet a Hamaszzal, miután közlése szerint elérte a hadjárat célját: meggyengítette a palesztin szervezetet, és lerombolta a csempészalagutakat.

A négyhetes támadásban csaknem 1900 palesztin halt meg, többségük civil. Az ENSZ szerint az áldozatok között 415 gyerek és 214 nő van. Az izraeli oldalon két civil és 64 katona veszítette életét. A zsidó állam hadjáratában meghalt az ENSZ menekültügyi szervezetének tizenegy tagja is. Az izraeli hadsereg számos iskolát, kórházat és mecsetet bombázott le a hadművelet során.

Az Amnesty International csütörtökön közölte: egyre több bizonyíték van arra, hogy a hadsereg szándékosan támadott egészségügyi létesítményeket és dolgozókat. Az emberi jogvédő szervezet szerint ez háborús bűnnek minősülhet, ezért azonnali vizsgálatot követelt.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!