2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Izrael és a Hamász is igent mondott a tűzszünet meghosszabbítására

2014. július 26., szombat 16:35, frissítve: vasárnap 11:06

Négy órával meghosszabbították a tűzszünetet Gázában. A hosszabbítást az izraeli kormány és a Hamász is elfogadta. Így az eredeti 12 óráról 16 órára nőtt a fegyvernyugvás mértéke. A humanitárius tűzszünet közép-európai idő szerint reggel 7 órakor lépett életbe az izraeli hadsereg és a palesztin fegyveresek között, hogy a segélyszervezetek Gázában elláthassák a polgári lakosságot ivóvízzel és élelmiszerrel. Hajnalban viszont az utolsó izraeli légicsapás még több tucat civil áldozatot szedett.

Szinte az egész Gázai övezet látóhatárát füst takarta a reggeli órákban. Az izraeli katonák a tankok tetejéről figyelték a magasba emelkedő füstoszlopokat. A Palesztin Hatóság rádiójának közlése szerint délig hatvan holttestet emeltek ki a romok alól, a halottak között van a Hamász évekkel ezelőtt meggyilkolt vezetőjének, Jaszin sejknek az egyik unokája is. „Mit jelent a humanitárius tűzszünet? Mi lenne, ha ahhoz lennénk eléggé emberek, hogy a megszállásnak véget vessünk, és nem csak tíz órára? Mi fog történni tíz óra múlva? Megint tűz alatt leszünk? És akkor hol lesz az emberség?” – kérdezte egy gázai lakos.

A félnapos tűzszünetben a Hamász és Izrael péntek késő este állapodott meg. A tűzszünettel Izrael arra adna lehetőséget, hogy a civil lakosság biztonságosabb területekre menekülhessen, a zsidó állam ugyanis nem mond le a kiszemelt célpontok megsemmisítéséről, a nemzetközi felháborodás miatt azonban csökkentené a civil áldozatok számát.

„A gázai emberek nem az ellenségeink. A mi ellenségeink a terroristák, a Hamász, amelynek tagjai rakétákat lőnek Izraelre, és megpróbálják megölni a lakosokat. Betartjuk a humanitárius fegyverszünetet, de ha a Hamász támad vagy rakétákat lő Izraelre vagy a katonáinkra, akkor fenntartjuk a jogot arra, hogy megvédjük magunkat” – mondta Mark Regev izraeli kormányszóvivő.

Közben a palesztinok már Ciszjordániában is tiltakozásokat szerveztek az izraeli támadások ellen. A zsidó állam hadserege több alkalommal is tüzet nyitott a tüntetőkre, és Nábluszban megölt egy palesztin fiatalembert.

A tűzszünet ideje alatt az izraeli katonák találkozhattak a családtagjaikkal. Volt, aki hozzátartozóját gyászolta. „Nincs szó arra, hogy azt a fájdalmat és veszteséget leírjam, amit érzek, nem csak az ő elvesztését, hanem azokét is, akik meghaltak. Reméljük, hogy ennek az akciónak vége lesz, és a háborúnak is, aztán béke lesz” – mondta az egyik halott katona nagynénje.

A gázai tűzszünet meghosszabbítására szólították fel Izraelt és a Hamászt a nagyhatalmak külügyminiszterei párizsi tanácskozásukon. A vendéglátó francia politikus azt mondta: szeretnék, ha mihamarabb tartós fegyvernyugvást hirdetnének a szemben álló felek. „Felszólítjuk a feleket, hogy hosszabbítsák meg a jelenlegi tűzszünetet. Mindannyian azt akarjuk, hogy amilyen gyorsan csak lehet, tartós, megtárgyalt tűzszünet jöjjön létre, amely tekintettel van Izrael biztonságára, Palesztina szociális és gazdasági fejlődésére és a gázai területekhez való hozzájutásukra. Abban egyeztünk meg, hogy ehhez szükség van a palesztin hatóságok közreműködésére is” – mondta Laurent Fabius francia külügyminiszter.

Izrael, a Palesztin Hatóság és a tűzszünet érdekében jószolgálati tevékenységet kifejtő Egyiptom külügyminisztere nem vett rész a tanácskozáson.

Több ezren demonstráltak a tiltás ellenére

A francia hatóságok tiltó határozata ellenére több ezren vettek részt szombaton Párizs központjában a Gázai övezetben élő palesztinok melletti demonstráción, amelyen a tüntetők egy része összecsapott a rohamrendőrökkel. A belügyminiszter pénteken tiltotta be a palesztinpárti tüntetést, miután az elmúlt hétvégén két, ugyancsak nem engedélyezett tüntetésen súlyos összecsapások történtek a francia fővárosban. Egyesek most is kövekkel, üvegekkel és petárdákkal kezdték dobálni a rendőröket, akik könnygázzal válaszoltak. Negyven embert előállítottak. Izrael ellenes tüntetések voltak Berlinben, Genfben és Londonban is.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!