2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Izrael és a Hamász is háborús bűnöket követ el

,

2014. július 31., csütörtök 21:09, frissítve: péntek 17:56

Izrael és a Hamász is háborús bűnöket követ el azzal, hogy sűrűn lakott területeken bombáz – az ENSZ emberi jogi főbiztosa szerint. Legutóbb a szervezet egyik iskoláját találta el egy izraeli rakéta. A zsidó állam miniszterelnöke közölte: a hadsereg addig nem állítja le a gázai offenzívát, amíg a Hamász valamennyi csempészalagútját meg nem semmisítik. A harcok három hete tartanak, 1370 palesztin és 56 izraeli halt meg.

Egy lebombázott piacon mentették a sebesülteket a palesztin mentősök szerda délután, amikor a konvojukat is támadás érte. Tizenhét civil halt meg a helyszínen. Amikor megérkezett a második mentőalakulat, hogy segítsen rajtuk, akkor jött a következő robbanás.

AZ ENSZ szerint Izrael háborús bűnt követ el azzal, hogy a civil lakosságot lövik, de a zsidó állam tagadja, hogy szándékosan polgári célpontokat bombázna. „A lakóházak célzott bombázása megsérti Izrael azon kötelezettségét, hogy a civil lakosság védelmére kell törekedniük. A gázai lakosságnak joga lenne ivóvízhez, élelmiszerhez, elektromos áramhoz, de ezekben korlátozzák őket” – mondta az ENSZ emberi jogi vezetője.

Szerdán több, mint száz civil halt meg Gázában és az izraeli hadsereg – már másodszor – egy ENSZ iskolát bombázott, ahová civilek próbáltak menekülni a rombolás elől. Az ENSZ többször figyelmeztette is a zsidó államot, hogy az iskolában menekültek vannak, ne lőjék az épületet. A harcok miatt a gázaiak negyede, 420 ezer ember menekült el, de a háromnegyed Budapestnyi nagyságú övezetben nincs biztonságos hely. „A gyerekek az ágyukban feküdtek, a szüleik mellett, egy olyan helyen, ami arra van, hogy megvédje őket. Elfogadhatatlan, hogy egy ilyen helyen éri támadás őket” – mondta az ENSZ egyik emberi jogi vezetője.

A világszervezet Izrael mellett a palesztin Hamászt is háborús bűnök elkövetésével vádolja. Ők is a civil lakosságra irányítják a rakétáikat és csak a csúcstechnológiás izraeli légvédelmi rendszernek köszönhető, hogy a zsidó államban nincs több polgári áldozat. Az izraeli Szderótban csütörtökön egy iskola közelében csapódott négy rakéta. Az izraeli miniszterelnök szerint a nemzetközi nyomás ellenére végigviszik a gázai offenzívát és elpusztítanak mindent, amit akarnak. „Eddig több tucat csempészalagutat semlegesítettünk és addig nem hagyjuk abba, amíg az összes alagutat meg nem semmisítjük. Akár tűzszünettel, akár anélkül. Semmi javaslatot nem támogatok, ami megnehezítené a hadsereg dolgát, hogy elvégezzék ezt a feladatukat” – mondta Benjámin Natanjahu izraeli kormányfő.

Gázában most 59 ezer izraeli katona harcol és további 16 ezret mozgósítottak.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!