2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Radar 23:40

Ismét ukrán ellenőrzés alatt a krími repterek

2014. február 28., péntek 17:31, frissítve: péntek 20:56

Újra az ukrán hatóságok ellenőrzik a krími repülőtereket azt követően, hogy oroszbarát fegyveresek péntek reggel megszállták a szimferopoli és a szevasztopoli légikikötőt. Ukrajna az ENSZ BT összehívását kéri.

Az ukrán hatóságok ellenőrzésük alatt tartják a Krím félsziget repülőtereit – közölte a nemzetbiztonsági tanács elnöke azt követően, hogy oroszbarát fegyveresek péntek reggel megszállták a szimferopoli és a szevasztopoli légikikötőt, valamint ellenőrzőpontokat állítottak fel a Krímbe vezető utakon.

A katonai ruhába öltözött, orosz zászlós, orosz karszalagos fegyveresek péntek reggel jelentek meg a Krím félsziget fővárosában, a szimferopoli repülőtér előtt. Azt mondták, a kijevi tüntetőktől akarják megvédeni az orosz többségű területet, de a repülőtér forgalmát nem akadályozták. „Azért vagyunk itt, hogy biztosítsuk a rendet. Nem szeretnénk, ha a radikálisok Kijevből idejönnének, és balhét csinálnának” – mondta az egyik fegyveres. Egy időre a szevasztopoli repülőteret is ellenőrzésük alá vonták. valamint ellenőrzőpontokat állítottak fel a félszigetre vezető utak mentén.

Mindez egy nappal azután történt, hogy feltehetően krími oroszok elfoglalták a regionális parlament épületét, és kitűzték rá az orosz zászlót. A parlament ezt követően bejelentette: népszavazást ír ki a Krími Autonóm Köztársaság függetlenségéről. A krímiek arról voksolnak majd május 25-én, hogy Ukrajnán belül szuverén állammá váljon-e a köztársaság. A parlament előtt összegyűlt tömeg Oroszországot éltetve fogadta a bejelentést.

Moszkvát sejtik az események mögött

Az új kijevi vezetés szerint Oroszország áll a krími események mögött, és fegyveres invázióval vádolja Moszkvát. „Ezek különálló csoportok, amelyeket külföldről, a Kremlből irányítanak” – mondta Andrij Parubi, az Ukrán Nemzetbiztonsági Tanács elnöke.

Az Európai Bizottság politikai megoldást sürget a Krím félszigeten kialakult helyzetre, Washington pedig figyelmeztette az orosz vezetést: súlyos hiba lenne, ha katonailag beavatkozna a térségben. Az amerikai külügyminiszter szerint orosz kollégája biztosította arról, hogy ez a veszély nem áll fenn. „Lavrov külügyminiszter megerősítette, hogy a hétvégén Putyin elnök beszélt Obama elnökkel, és biztosított arról, hogy az orosz hadgyakorlatnak nincs köze Ukrajnához, és már korábban be volt tervezve. Egyúttal megismételte Putyin állásfoglalását, hogy Oroszország tiszteletben fogja tartani Ukrajna területi integritását – mondta John Kerry. –  Úgy gondoljuk, hogy most mindenkinek hátrálnia kell egy lépést, és el kell kerülni a provokációt.”

Moszkva mindenesetre humanitárius segélyt tervez a Krím félszigetre. Az orosz parlament elé épp pénteken került egy olyan törvényjavaslat, amely megkönnyítené az új területek Oroszországhoz csatolását.

Janukovics folytatja a harcot

Továbbra is Ukrajna elnökének tekinti magát Viktor Janukovics. A megbuktatott államfő erről a dél-oroszországi Rosztov-na-Donuban beszélt, ahova a múlt héten menekült, állítása szerint azért, mert veszélyben érezte a családja és saját életét. Janukovics közölte: folytatja a harcot Ukrajna jövőjéért, mert szerinte szélsőségesek vették át a hatalmat. Hozzátette, hogy a májusi választásokon nem fog részt venni. A Krím félszigeti helyzetről azt mondta, a többségben oroszok lakta területnek Ukrajna részének kell maradnia, és leszögezte, hogy nem kért Moszkvától katonai segítséget.

Rendezik a nyelvtörvény ügyét?

A nyelvtörvény ügyének rendezését ígérte a visegrádi országok külügyi vezetőinek az új ukrán kormányfő – közölte kijevi tárgyalásaik után Martonyi János külügyminiszter. Elmondása szerint Arszenyij Jacenyuk elismerte, hogy nem volt helyes lépés a 2012-ben elfogadott nyelvtörvény eltörlése. Martonyi szerint most a legfontosabb teendő Ukrajnában az ország területi egységének megőrzése, amihez szerinte az ukrán vezetésnek olyan gesztusokat kell tennie, amelyek megelőzik az újabb konfliktusokat.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!