2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Ismét elrendelték a város teljes kitelepítését

2014. május 20., kedd 18:41, frissítve: szerda 07:17

A Száva újabb árhulláma miatt ismét elrendelték a Belgrádtól 30 kilométerre délnyugatra fekvő Obrenovac teljes kitelepítését, az elárasztott területeken rekedtek mentése kedd reggel is folytatódott. A folyó három helyen is áttörte a gátat. A halálos áldozatok száma 21-re emelkedett, a szerb kormány háromnapos nemzeti gyászt hirdetett a természeti katasztrófa miatt.

Az egyik obrenovaci iskolából csónakkal menekítették a rendőrök a gyerekeket és a felnőtteket, akik ide húzódtak az áradás elől. A csendőrök házról házra járnak és kamionokkal viszik biztonságos helyre az embereket. A városból több mint kétezer embert evakuáltak, miután nem messze három helyen is átszakadt a gát. A településen azonban még mindig vannak olyanok, akik nem hajlandók elhagyni házaikat. A válságstáb nem engedélyezi a kitelepítettek hazatérését.

– Amikor az embereket arra kértük, hogy ne jöjjenek Obrenovacba, nem akartunk nekik rosszat, hanem biztosítani akartuk a teljes stabilitást és biztonságot. Falszárító eszközöket rendeltünk ide, mert nagyon fontos, hogy a nedves falakat kiszárítsuk, hogy ne omoljanak össze az alapok. A víz lassan visszahúzódik. A következő két-három napban követni fogjuk a vízállást – mondta Nebojsa Stefanovic belügyminiszter

Közép-Szerbiában a földcsuszamlások okoznak gondot, a hegyoldalban több ház is összedőlt. A víz visszahúzódásával több új áldozatot is találtak a csendőrök és a búvárok. Aleksandar Vucic miniszterelnök háromnapos gyászt rendelt el az országban. „Az áldozatok száma ebben a pillanatban Obrenovacban 14 fő. Folyamatban van a boncolás, az áldozatok körülbelül fele vízbe fulladt. A boncolások eredményeit minden személlyel kapcsolatban bemutatjuk majd” – tájékoztatott a kormányfő.

Az obrenovaci Nikola Tesla Hőerőműben még áll a víz, de ha a Száva tovább apad és a visszafolyó ár nem okoz újabb gondokat a térségben, akkor vasárnap megindulhat a termelés. Az erőmű biztosítja Szerbia áramellátásának 50 százalékát. Az áradások anyagi kára egyesek szerint elérheti a 300 milliárd forintot is.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!