2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Ismét EBESZ-megfigyelőket raboltak el

,

2014. május 27., kedd 20:47, frissítve: csütörtök 09:53

Ismét elraboltak több EBESZ-megfigyelőt Donyeck közelében – közölte az észt külügyminisztérium. A térségben ismét kiújultak a harcok az ukrán hadsereg és a kormányellenes, oroszbarát szakadárok között. A halálos áldozatok pontos száma nem ismert: a donyecki polgármester 40 halottról tud, egyes ukrán források viszont kétszáz halottat említenek. Az áldozatok között civilek is vannak. Sajtóhírek szerint a donyecki emberek megrohanták a boltokat, és a város ostromára készülnek.

Lángokban áll a jégcsarnok Donyeckben, pedig ott rendeznék jövőre a hokivébét. A tervek szerint az arénában játszaná a meccseit a magyar jégkorong-válogatott is. Az épületet kedden reggel gyújtotta fel egy fegyveres csoport.

A kelet-ukrajnai város repülőteréért hétfő óta harcolnak a szakadárok a kormányerőkkel. Az oroszbarát fegyveresek hétfőn foglalták el a létesítményt, de az ukrán hadsereg több órás tűzharc után visszavette. „A repülőteret teljes mértékben ellenőrizzük. Az ellenségnek komoly veszteségei voltak, mi nem veszítettünk senkit. A hadműveletek reggel óta folytatódnak Donyeckben” – mondta el Arszen Avakov belügyminiszter. A harcokban sok szeparatista halt meg, a város polgármestere szerint az áldozatok között civilek is vannak.

A szakadár „donyecki népköztársaság” vezetője az orosz elnök támogatását kérte. „Donyeck és külvárosai a közeljövőben humanitárius katasztrófa szélére kerülhetnek. Ezért fordulunk az egész orosz néphez, hogy bármilyen eszközzel segítsen” – fogalmazott Gyenyisz Pusilin.

Moszkva fegyvereket küldött volna a szakadároknak, de a teherautókra ukrán határőrök tüzet nyitottak, amikor átlépték a határt. Az orosz külügyminiszter a vérontás megállítására szólított fel. „A katonai akciót azonnal le kell állítani” – nyilatkozta Szergej Lavrov. Kijev azonban a „terrorellenes” harcok folytatását ígérte. A közvetlen tárgyalást Moszkvával egyelőre elképzelhetetlennek tartja az ukrán kormányfő, Arszenyij Jacenyuk szerint Oroszország gyakran változtatja álláspontját. „A jelenlegi körülmények között lehetetlen tárgyalni Moszkvával az Egyesült Államok és az Európai Unió közvetítése nélkül. Ha a tárgyalóasztalnál szemben ülünk egymással, azonnal becsapnak bennünket” – mondta Jacenyuk.

Kijev szerint Moszkva a csapatok visszavonulására tett ígéretét sem tartotta be, hiszen az orosz katonák továbbra is a határ menti övezetben táboroznak.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!