2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:00

Iskola- és kórházbezárások jöhetnek az IMF miatt

2013. április 13., szombat 12:08, frissítve: vasárnap 20:09

Iskolákat és kórházakat zárhatnak be Portugáliában, hogy a kormány tartani tudja a jövő évre tervezett kiadáscsökkentést. Eredetileg a 14. havi nyugdíjakat törölték volna el, és csökkent volna a munkanélküli-segély, de ezt az alkotmánybíróság megvétózta. A kormánynak 5 milliárd euróval kell csökkenteni a költségvetést jövőre, az EU és az IMF elvárása alapján.

Ingyen ételért állnak sorba munkanélküliek Portugáliában. Az ország 2 éve nemzetközi hitellel kerülte el a csődöt, azóta 12-ről 16 százalékra nőtt az állástalanok aránya. Közben emelkedett az áfa és a személyi jövedelemadó mértéke, és csökkentek a közalkalmazotti bérek. A kormány most újabb megszorítócsomagra készül, hogy tartani tudják az EU és az IMF elvárásait. Az eredeti tervek szerint a 14. havi nyugdíjat törölték volna el, és csökkentették volna a munkanélküli-segélyeket, ahogy a szomszéd spanyolok. Ezt viszont a portugál alkotmánybíróság törvénytelennek minősítette. Ehelyett most iskola- és kórházbezárások jöhetnek.

„Nagyjából 600 millió eurót takarítunk meg a költségvetés átrendezéséből – közölte a portugál miniszterelnök. – Emellett a 2014-re tervezett intézkedéseket is előbbre hozzuk, és olyan területeken ésszerűsítjük a kiadásokat, amelyek a legtöbb pénzbe kerülnek. Ilyen a társadalombiztosítási rendszer, az egészségügy és az oktatás. Ezek most fenntarthatatlanul sok pénzt emésztenek fel – közölte Pedro Passos Coelho.

A kormány 5 milliárd eurót akar megtakarítani a jövő évi költségvetésből, de azt ők is elismerik, hogy emiatt 2014 előtt biztos nem kezdődik gazdasági fellendülés az országban.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!