2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Iráni atom: Kanada nem áll be a sorba

2013. november 25., hétfő 07:28, frissítve: csütörtök 15:34

Kanada fenntartja Irán elleni szankcióit, annak ellenére is, hogy Teherán megegyezett a nagyhatalmakkal atomprogramja átmeneti befagyasztásáról. Az észak-amerikai ország megvárja, amíg átfogó, végleges megoldás születik az ügyben. Irán és a Hatok csoportja vasárnap arról egyezett meg Genfben, hogy a perzsa állam hat hónapra felfüggeszti a nagy tisztaságú urán előállítását, és beengedi az ellenőröket az országba. A nyugati nagyhatalmak cserébe feloldják a Teheránt sújtó szankciók egy részét. Az egyezséget Izrael is bírálta.

Hősnek kijáró üdvözléssel fogadták a Teheránba hazatérő genfi tárgyalódelegációt. Irán megegyezett atomprogramjának korlátozásáról az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjával és Németországgal. Emellett ellenőröket is enged majd nukleáris létesítményeibe – cserébe a Hatok felfüggesztik az országot sújtó gazdasági szankciók egy részét. A hat hónapra szóló átmeneti megállapodás hétmilliárd dollárt jelent a perzsa államnak. Az iráni vezetés ugyanakkor bármikor kész visszalépni.

„Az iráni parlament és kormány álláspontja egységes ebben az ügyben. Ha a Nyugat megtéveszt minket, és nem oldja fel a szankciókat, akkor semmi kétség: kemény intézkedésekkel válaszolunk” – mondta egy iráni politológus.

A gyanakvás kölcsönös, a megegyezést nem minden nyugati országban fogadták kitörő örömmel. Kanada a saját szankcióinak felfüggesztésével megvárja a végleges egyezség megszületését. Az ottawai kormány tavasszal szigorított a perzsa állam elleni szankciókon, megtiltva minden áruforgalmat – a humanitárius szállítmányok kivételével –, emellett több iráni tisztségviselőre terjesztette ki Kanadában lévő vagyonuk zárolását.

„Az iráni nép megérdemli a szabadságot és jólétet, amihez túl sokáig nem férhettek hozzá a rezsim nukleáris ambíciói miatt. Amíg ez nem valósul meg, Kanada teljes egészében fenntartja szigorú szankcióit.”


Izrael történelmi hibának nevezte a szankciók feloldását. Benjámin Netanjahu miniszterelnök kijelentette, a zsidó állam nem engedheti, hogy Irán elérje a célját, ami Izrael elpusztítása. A genfi megegyezés után Barack Obama amerikai elnök telefonon biztosította szövetségéről Netanjahut.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!