2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 04:20

Így tiltakoznak a magyarellenes döntések ellen

2013. március 8., péntek 17:23, frissítve: szombat 19:54

Az erdélyi autonómia melletti tüntetést szervez március 10-ére a Székely Nemzeti Tanács. A demonstrációt a székely szabadság napján tartják, így tiltakoznak a román kormány magyarellenes döntései ellen.

A vasárnapra tervezett rendezvényen a tüntetők egy petíciót írnak, amelyben autonómiát követelnek Székelyföldnek és tiltakoznak a megyehatárok átszabása ellen. A bukaresti vezetés ugyanis olyan közigazgatási szabályt fogadott el, amely a határok átalakításával csökkenti a székelyek politikai jogait, valamint ellentétes Románia nemzetközi vállalásaival is.

„Mi vasárnap a székely szabadság napján szeretnénk kifejezni a székely nép akaratát, igényét a területi autonómiára és egyben tiltakozni a tervezett közigazgatási felosztás ellen”– mondta Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, aki kifejtette: a Victor Ponta kormánya által elfogadott törvény, a mostaninál is rosszabb helyzetbe sodorja a székely településeket. Jelen pillanatban ugyanis Hargita megyében 85, Kovászna megyében 75, de még Maros megyében is 37 százalékos a székely-magyar közösség részaránya. A tervezett óriásrégióban azonban, amelybe erőszakkal Székelyföldet is be akarják vonni, a magyarság aránya 30 százalék alatt marad.

 



Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!