2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Ígérgetnek, hogy megelőzzék az ország kettészakadását

2014. szeptember 9., kedd 19:52, frissítve: szerda 07:43

Skóciába utaznak a legnagyobb brit pártok vezetői, hogy a helyszínen kampányoljanak az unió fenntartásáért. A kampányban részt vesz David Cameron konzervatív párti miniszterelnök, valamint a Munkáspárt és a Liberális Demokraták vezetője is. A skót népszavazás miatt a brit parlament heti vitamenetrendjét is felfüggesztették, hasonlóra eddig csak kivételes esetben volt példa. A kampány oka, hogy Skóciában az elmúlt hetekben előretörtek a függetlenségpárti erők, és a közvélemény-kutatások szerint beérték az uniót támogatókat. Skócia szeptember 18-án szavaz a függetlenségről.

Egymásra licitálva ígérnek nagyobb hatásköröket a skótoknak a nagy brit pártok, hogy megelőzzék az ország kettészakadását a jövő heti függetlenségi népszavazáson. A baloldali Munkáspárt, illetve a kormányzó Konzervatívok és liberálisok is kiszélesítenék a skót tartományi kormány adóztatási jogköreit, ha az elszakadás ellenzői nyernek a referendumon. A kampányba a volt munkáspárti miniszterelnök, Gordon Brown is beszállt.

„Nagy változtatásokat javasolunk. Megerősítenénk a skót parlamentet, de eközben a nyugdíjak, a társadalombiztosítás, az egészségügyi ellátás finanszírozása, a nemzeti valuta, az irányadó kamatok, a gazdaság és a védelem szempontjából Skócia az Egyesült Királyság része maradna” – fogalmazott.


A skót tartományi miniszterelnök szerint a londoni politikai elit ígérgetése azt jelzi, hogy pánikba estek, miután egy, a hétvégén közölt közvélemény-kutatás már hajszállal az elszakadáspártiak győzelmét jósolta.

„Teljes a káosz és a kétségbeesés a nem kampányában. Ebben semmi új nincs. Ezt már tavasz óta tudjuk, amikor az unionista pártok közölték a javaslataikat. Ezek messze elmaradnak attól, amit Skócia követel: teljes gazdasági önállóságot és munkahelyteremtő hatásköröket” – fejtette ki Alex Salmond.

A legfrissebb felmérések szerint a skótok 39 százaléka ellenzi és 38 százaléka támogatja a függetlenséget. 23 százalék még nem döntötte el, mire szavaz. Az elszakadáspártiak azzal érvelnek, hogy független országként Skócia gazdaságilag sikeresebb lehetne. Az ellenzők azt hozzák fel, hogy a kiválás épp a hidegháború utáni legfeszültebb világpolitikai helyzetben gyengítené meg Nagy-Britanniát.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!