2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Ifj. Lomnici: Érvénytelen a DK esküje

2014. május 10., szombat 07:23, frissítve: hétfő 15:20

Közjogi értelemben érvénytelen a Gyurcsány-párti képviselők eskütétele – ezt állítja ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász.

A szakértő a Hír TV Magyarország élőben című műsorában azt mondta: Európában példa nélküli az, hogy a parlamentbe jutott képviselők elbohóckodják az eskütételt. Gyurcsány Ferenc, Vadai Ágnes, Molnár Csaba és Oláh Lajos az Országgyűlés keddi alakuló ülésén az eskü elmondása után önkényesen kiegészítette a hivatalos szöveget. Az ügyet hétfőn az igazságügyi bizottság is vizsgálhatja – a KDNP-s elnök kezdeményezésére. Gyurcsány Ferenc ennek ellenére érvényesnek tartja a DK-sok esküjét.

„Hogyha az Alkotmánybíróság 2009-es határozatát nézzük, akkor közjogi értelemben nem tekinthető érvényesnek két okból a vonatkozó esküszöveg és az eskületétel. Egyrészt az egyidejűségnek is van jelentősége, tehát hogyha az érintettek eltérnek időben az esküszöveg többiek által egy időben történő elmondásától, az is befolyásolhatja a közjogi érvényességet, illetve hogyha szövegszerűség tekintetében eltérés mutatkozik, ez szintén hatással lehet az eskü érvényességére” – mondta ifj. Lomnici Zoltán.

Tekintse meg a teljes interjút:

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!