2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Hőség: Újabb melegrekord, 44 fok volt délben

,

2013. augusztus 8., csütörtök 19:11, frissítve: péntek 08:22

Megdőlt az országos napi melegrekord. Győrben mértek 40,6 fokot, az eddigi csúcs 1992-ben volt, 38 fok, Szentendrén. A fővárosban tudósítónk ennél is melegebbet mért, 44 fokot mutatott a hőmérő a napon a Deák téren. Debrecenben a vízfogyasztás is megdőlt, a klímát áruló cégeknél pedig várólista van. Az ÁNTSZ egy nappal meghosszabbította a hőségriadót, pénteken éjszaka jön az enyhülés.

Kiakadt egy giroszos hőmérője Debrecenben, olyan meleg volt a konyhán napközben. A fővárosban rosszabb volt a helyzet. Csütörtökön volt az idei év legmelegebb napja. Az egész országban piros, vagyis a legmagasabb riasztási fokozatot rendelte el a meteorológiai szolgálat.

Megteltek a rendelők is. A 40 fokos hőség már nemcsak a szívbetegeket, az időseket és a gyerekeket is megviseli.


Hideg fürdőt ajánlanak az orvosok a meleg ellen, de legalább két liter folyadékot is meg kellene inni. Debrecenben a vízfogyasztás is rekordot döntött. „Mi a napokban a hét elején mértük az eddigi legnagyobb vízszolgáltatási igényt, ami 47 500 köbméter volt egy napra vetítve” – mondta a Debreceni Vízmű Zrt. igazgatója.

Az önkormányzatok ingyenvizet osztanak, a BKV pedig bekapcsolta a légkondícionálókat a buszokon és villamosokon.

Az egyik buszon nem volt légkondi, itt az ablakokat nyitották ki. De még így is 39 fok volt a járművön. „Két-három hétre előre tudunk csak telepítést vállalni. A javításokat, azokat folyamatosan csináljuk reggeltől estig, ahogy a fiúk bírják” – mondta a Mecsek-Klíma Kft. ügyvezetője.

Az otthonukba is egyre többen szereltetnek hűtőberendezést. Egy pécsi szaküzletben már csak a hónap végére tudnak munkát vállalni.

Péntek éjfélig tart a hőségriadó. Enyhülés csak szombat hajnaltól várható. Akkor Dunántúlon már 90 km/h-s széllel jön a felhőszakadás, sőt jégeső is lehet, de sok helyen marad a 30 fokos meleg.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!