2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Hivatalos: tömeggyilkossággal vádolják Janukovicsot

,

2014. február 26., szerda 10:56, frissítve: csütörtök 15:08

Hivatalosan is tömeggyilkossággal vádolják Viktor Janukovicsot. Így határozott az ukrán legfőbb ügyész.

A vád szerint a megbuktatott elnök a felelős azért, hogy az ellenzéki tüntetések idején mintegy százan vesztették életüket. A kijevi parlament kedden arról szavazott, hogy emberiesség elleni bűncselekmény miatt a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elé küldik a volt államfőt. Janukovics holléte egyelőre ismeretlen, legutóbb, vasárnap az orosz többségű Krím félszigeten látták.

Az ukrajnai feszültségek új gócpontja, a Krím félsziget. Az autonóm köztársaságot nagyrészt oroszok lakják, de jelentős az ukrán és a tatár kisebbség is. A helyi oroszok a megbuktatott kijevi vezetés mellett, a tatárok ellene tüntettek a szimferopoli parlament épülete előtt. Az orosz többség hősként tekint a kijevi tüntetések leverésére vezényelt különleges rohamrendőrségre is, amelyet az ukrán kormány szerdán feloszlatott.

– Azért vagyok itt, hogy támogassam a mieinket, akik megtettek mindent, hogy az igaz ügyet védjék a kijevi Függetlenség téren. Nem voltak hajlandók részt venni ebben a mocskos „narancsos” forradalomban – mondta egy Berkut-párti tüntető.

A legutóbbi hírek szerint ott, a Krími Köztársaságban rejtőzködik a tömeggyilkosságért körözött Viktor Janukovics. A megbuktatott elnök állítólag arra készül, hogy a félszigeten állomásozó orosz haditengerészet segítségével, jachton meneküljön el a felelősségre vonás elől.

Egyeztetnek Ukrajna megmentéséről

A nyugati vezetők közben a csődközelbe került Ukrajna megmentéséről egyeztetnek; az ügy szóba került az amerikai és a brit külügyminiszter találkozóján is. „Megvitattuk annak lehetőségét, hogy Ukrajnának sürgős pénzügyi támogatásra van szüksége – közölte a brit külügyminiszter. – A Nemzetközi Valutaalappal is tárgyalok majd erről. A lényeg viszont az, hogy Ukrajna teljesítse a feltételeket, hogy végrehajtsa a gazdasági reformot, hogy felvegye a harcot az átható korrupcióval, hogy a nemzetközi közösség lássa az eltökéltséget, és a hosszútávú támogatásnak ésszerű alapja legyen” – emelte ki William Hague.

Az orosz pénzügyminiszter helyettese ugyanakkor azt állítja: biztosan nem alakult még magas szintű, nemzetközi szakértői csoport az ukrán pénzügyi segítség kérdésében, pedig az ország gazdasága olyan súlyos válságban van, hogy azonnali külső támogatásra van szüksége. Ha Kijev a jövő hét végéig nem kap legalább 10 milliárd eurót, akkor a márciusi nyugdíjak és közalkalmazotti bérek kifizetése után az állam csődbe megy.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!