2024. 09. 16. Hétfő Edit napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:05

Hiába a tiltás, lesz Budapesten fajvédő-konferencia

2014. október 3., péntek 17:50, frissítve: szombat 08:54

A tiltás ellenére mégis megrendezik Budapesten a fajvédő-konferenciát. Az amerikai National Policy Institute vezetője, a rendezvény szervezője titokban már meg is érkezett hazánkba. Pintér Sándor belügyminiszter a kormányfő utasítására nemrég betiltotta a rendezvényt, és a konferencia közismerten rasszista nézeteket terjesztő előadóival szemben beutazási és tartózkodási tilalmat rendelt el. Az üggyel már a magyar hírszerzés is foglalkozik.

A főszervező Richard Spencer videóüzenetben közölte, hogy a tiltás ellenére Budapestre jönnek a szervezők és magánrendezvényként megtartják a hétvégére tervezett fajvédő-konferenciát. Igaz, a létszámot is csökkentették, százan lehetnek ott az eseményen. A faji felsőbbrendűséget hirdető National Policy Institute vezetője pénteken már Budapesten adott interjút a Népszabadságnak. A lapnak elmondta, hogy a konspiratív körülmények között érkezett hazánkba, repülője Bécsben szállt le, onnan pedig vonattal érkezett a magyar fővárosba.

Az eseményen felszólalt volna a jobbikos Gyöngyösi Márton, de Richard Spencer meghívása után visszakozott, ahogy pártja, a Jobbik is elhatárolódott az eseménytől. A szervezők Magyarországon egyes újságírókkal tartják a kapcsolatot, de a magyar radikális párttal megszakadt az együttműködés.

A Fidesz frakcióvezetője szerint a rasszista ideológiai alapokon álló szervezet előadói a fajelmélet hirdetői, vélemény-nyilvánításuk pedig alaptörvénybe ütközik. „A fajvédő-konferencia ellentétes a magyar alkotmány szellemiségével. Ebből következik, hogy a miniszterelnök úrnak az az álláspontja, hogy ilyen konferencia megtartására nem kerülhet sor Magyarországon, ezt minden eszközzel meg kell akadályozni. Én azt gondolom, hogy ez egy helyes álláspont. A további lépéseket pedig a belügyminiszter úrnak kell megtennie. Bízom benne, hogy a belügyminiszter megtalálja a módját annak, hogy erre a rendezvényre mégse kerüljön sor” – mondta Rogán Antal.

Az MSZP elnöke is a rendezvény megakadályozását kéri a hatóságoktól. „Azt kérem a kormánytól, hogy minden létező jogi eszközzel akadályozza meg ennek a rendezvénynek a megvalósulását, mert nem alakulhat ki az a kép, hogy a rasszizmus bármilyen formájának is helyet ad ez az ország” – mondta Tóbiás József.


Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter jelezte, hogy az újabb információk után a hírszerzés is bekapcsolódott a rendőrség és a titkosszolgálatok munkájába.

Lázár János: A magyar titkosszolgálati szerveknek, belbiztonsági szerveknek és rendőrségnek, mindent meg kell tenniük, annak érdekében, a kormánynak ez az elvárása, hogy ez a rendezvény ne kerüljön megtartásra Budapesten. Ez a miniszterelnök úr utasítása.
Riporter: Önnek van dolga az ügyben?
Lázár János: Természetesen a hírszerzés is foglalkozik a kérdéssel.

Az Egyesült Államok budapesti ideiglenes ügyvivője, miközben általánosságban üdvözölte a magyar kormány fellépését a szélsőséges nézetek ellen, úgy vélekedett, az amerikai kormány nem támogatja az ilyesfajta beszéd betiltását. Az esemény kapcsán Társaság a Szabadságjogokért korábban jelezte, hogy a belügyminisztérium tiltása megsérti a szólás és mozgásszabadságot.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!