2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Házkutatás: táskákkal távoztak a nyomozók az Ökotárstól

,

2014. szeptember 8., hétfő 21:02, frissítve: kedd 10:16

Iratokkal teli táskákkal távoztak a nyomozók a norvég pénzek elosztását irányító Ökotárs Alapítványtól, amelynél a Nemzeti Nyomozó Iroda tartott házkutatást. A büntetőeljárás hűtlen kezelés és jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanújával indult ismeretlen tettes ellen. A feljelentő a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal volt. A Kehi vizsgálatai szerint ugyanis az Ökotárs Alapítvány csaknem százmillió forint kölcsönt adott más civil szervezeteknek, noha pénz kölcsönzésére nincs engedélye. A házkutatás miatt kora este több, magát civilnek nevező szervezet is tüntetett az Ökotárs irodájánál.

Reggel jelentek meg a nyomozók a Norvég Civil Alap támogatásainak elosztásáért felelős Ökotárs Alapítvány belvárosi irodájánál. Több autóval érkeztek, a házkutatás ideje alatt rendőrök álltak az épület kapujában is.

– Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hűtlen kezelés bűntett, valamint jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanúja miatt folytat eljárást ismeretlen tettes ellen – közölte Kovács Viktória, az ORFK szóvivője.

A feljelentést a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) tette, miután az ellenőrzésük során kiderült, hogy az Ökotárs Alapítvány százmilliós nagyságrendben adott kölcsönt különböző alapítványoknak és egyesületeknek azért, hogy azok a Norvég Alap pályázataihoz az önrészt fel tudják mutatni. Mindehhez azonban az Ökotársnak nem volt engedélye a PSZÁF-től. A rendőrségi eljárás hírére már délelőtt a helyszínen gyülekezett néhány civil szervezet képviselője. A korábban rendszeresen kormányellenes tüntetéseket szervező Hallgatói Hálózat aktivistája szerint a kabinet célja a civilek megfélemlítése.

– Azt hiszem, hogy nem kell nagyon összeesküvéselmélet-hívőnek lenni ahhoz, hogy azt gondoljuk, hogy ez egy politikai megrendelésre történt rendőri akció – jelentette ki Füzessi Károly, a Hallgatói Hálózat aktivistája.

A nyomozók iratokat és számítástechnikai adathordozókat foglaltak le, délután pedig magukkal vitték az alapítvány igazgatónőjét. Móra Veronikát azonban nem vették őrizetbe, csak hazaszállították, hogy átvizsgálják az otthoni számítógépét is. Nyomozók jártak napközben az Ökotárs előző igazgatójánál is. Foltányi Zsuzsa korábban azzal védte az alapítvány hitelezési gyakorlatát, hogy az szerinte nem volt üzletszerű. Ezúttal azonban nem tudott nyilatkozni, mert a rendőrök nála is épp házkutatást tartottak.


Estére az egyik közösségi portálon tüntetést szerveztek az Ökotárs irodája elé. A demonstráción feltűnt a kormányellenes tüntetések egyik állandó szereplője, a krétakörös Gulyás Márton és több ellenzéki politikus is, köztük a baloldal közös főpolgármester-jelöltje. A szervezők azonban felháborodtak azon, hogy Falus Ferenc politikai hasznot akar húzni az ő demonstrációjukból.

– Ártatlanok vagyunk, de nem vagyunk ártalmatlanok, és tessék tőlünk bátran félni! Ezt üzenem az itt megjelent politikusoknak is, akik a saját önkormányzati kampányukban kívánják ezt a tüntetést felhasználni – mondta Papp Réka Kinga, a 4K! szóvivője.

A szűk belvárosi utcában több százan gyűltek össze a Norvég Civil Alap pénzéből élő szervezetek tagjai közül.

– Nagyon jó, hogy eljöttetek, köszönjük szépen. Azért vagyunk itt, hogy támogassuk mind az Ökotárs Alapítványt, mind a Demnetet azért, hogy mellettük vagyunk és együtt vagyunk most – fogalmazott Suri Szilvia, a Roma Sajtóközpont munkatársa.

A Demnet egy másik alapítvány, ahol eddig a Norvég Civil Alap pénzeinek szétosztásáról döntöttek. Mivel a nyomozók náluk is iratokat foglaltak le, a tüntetők az Ökotárs irodája elől a Demnet székházához is átvonultak.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!