2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Poltikai hobbista 03:00

Hazánk kész részt venni a háborúban

2013. január 18., péntek 16:25, frissítve: szombat 15:09

Újabb csapaterősítést küldött Franciaország Maliba, hogy felvegyék a harcot az afrikai ország felét elfoglaló iszlám terroristákkal. A környező afrikai országokból is egyre több katona csatlakozik az egy hete tartó offenzívához. Az Európai Unió kiképzőket küld. A magyar kormány szerint hazánk is kész részt venni a háborúban.

Újabb csapaterősítés érkezik Mali fővárosába. A francia kormány már 1400 katonáját küldte egykori gyarmatára, hogy visszaszorítsák az ország északi részét elfoglaló iszlám terroristákat. A környező afrikai országokból is egyre több katona érkezik. A tervek szerint több mint háromezren csatlakoznak majd a francia csapatokhoz, amire nagy szükségük is van. A rosszul képzett és felszerelt mali hadsereg ugyanis nem nyújt nagy segítséget az offenzívában. Az Európai Unió csak kiképző missziót küld, amelyhez Magyarország is kész csatlakozni, de a kormány szerint az sem kizárt, hogy a katonai akcióban is részt vesznek a magyar katonák.

Folyamatosan bombáznak

Franciaország múlt hét péntek óta bombázza az al-Kaidához köthető fegyveres csoportok állásait. Párizs szerint ha néhány nappal később indították volna a hadműveletet, az egész ország a szélsőségesek kezére kerül, és az iszlám terrorizmus központjává válik. A beavatkozást egyébként a nyugat-afrikai ország elnöke kérte. A lakosság is örül a külföldi segítségnek. „Istennek hála, nem kellett elmenekülnünk és biztonságban vagyunk. A franciák kemény kézzel odacsapnak a terroristáknak, ez Isten keze” – mondta egy helybeli férfi.


A britek, a németek, a dánok és a belgák katonai teherszállító repülőkkel, az amerikaiak pedig kommunikációs eszközökkel támogatják a francia beavatkozást. Katonákat egyelőre nem küldenek, mert azt senki nem akarja, hogy Maliból az afganisztánihoz hasonló konfliktus váljon.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!