2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Hatalmas győzelmet aratott Angela Merkel

2013. szeptember 23., hétfő 12:33, frissítve: hétfő 16:52

Magas részvétel mellett a vártnál is nagyobb arányban nyerték a német választást a kereszténydemokraták Angela Merkel vezetésével.

Angela Merkel pártja nyerte a német választásokat. A konzervatívok a szavazatok 41,5 százalékát szerezték meg, és csupán 5 mandátummal maradtak el az abszolút többségtől. 1990 óta ez volt a párt legjobb eredménye. Merkelék koalíciós partnere, a liberális párt nem jutott be a parlamentbe, így a kancellár valószínűleg nagykoalícióra lép a szociáldemokratákkal – erre 2005 és 2009 között volt már példa.

Történetük egyik legnagyobb győzelmét ünneplik a német kereszténydemokraták. Angela Merkel pártja 5 mandátum híján az abszolút többséget is megszerezte a vasárnapi szövetségi választásokon; Konrad Adenauer és Helmuth Kohl után ő a harmadik német kormányfő, aki harmadik ciklusát is elkezdheti az ország élén.

Merkelék szövetségese, a liberális párt viszont 60 év után kiesett a berlini parlamentből, így a kancellárnak új szövetséges után kell néznie. Sokan azt várják, hogy 2009 után ismét létrejön a kereszténydemokrata–szociáldemokrata nagykoalíció – a Hír Televízió által megkérdezett szakértő szerint viszont a konzervatívok jobban járnának a 11,1 százalékot szerzett Zöldekkel.

Az elemzők hosszú hetekig elhúzódó, nehéz koalíciós egyeztetésekre számítanak. Az általános vélekedés szerint bármilyen kormány jön létre, jelentős változás nem várható a kabinet politikájában.

A Hír Televízió helyszíni tudósítója elmondta, a berliniek unalmasnak nevezték a választási időszakot és az eredmény nem okozott számukra meglepetést. A lakosok most azt találgatják, hogy kik vesznek majd részt a kormánykoalícióban. Egyesek jobban örültek volna vagy csak jobb-, vagy csak baloldali kabinetnek, de tudják, erre nem volt esély. A választók abban egyetértenek, hogy Európában nagyobb összefogásra van szükség.

Martens: Fantasztikus eredmény

Az Európai Néppárt elnöke az elsők között gratulált Angela Merkel választási győzelméhez. Wilfried Martens fantasztikus eredménynek nevezte a német kereszténydemokrata és keresztényszociális párt eredményét. A politikus szerint a választások kimenetele nemcsak Németország, hanem egész Európa szempontjából is fontos. Martens úgy véli, Merkel kancellár szerepe továbbra is létfontosságú lesz az uniós válságkezelésben.

Orbán Viktor is gratulált

Orbán Viktor videoüzenetben gratulált Angela Merkelnek. A miniszterelnök a jövőre nézve biztatást és bátorítást jelentő fontos győzelemnek nevezte a német CDU/CSU konzervatív pártszövetség választási győzelmét.

Pröhle: További erősödést hozhat

Tovább erősödhetnek a német–magyar kapcsolatok az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata–Keresztényszociális Unió győzelmét követően – jelentette ki a Hír Televízió Magyarország élőben című műsorában a Külügyminisztérium helyettes államtitkára. Prőhle Gergely egyben leszögezte: nem felelnek meg a valóságnak azok a híresztelések, amelyek szerint az utóbbi időben elmérgesedett a viszony a kancellárasszony és Orbán Viktor között.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!