2024. 11. 23. Szombat Kelemen, Klementina napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Hazahúzó 01:00

Hat órán keresztül sül a Kárpát-medence kenyere

2014. augusztus 19., kedd 18:36, frissítve: szerda 16:08

130 kiló lisztből készül Szolnokon a Kárpát-medence kenyere. Az alapanyagokat a Magyarországtól elcsatolt területen dolgozó pékek ajánlották fel, a 235 kilós tészta 6 órán keresztül sül Közép-Európa legnagyobb kemencéjében, amit tavaly építettek a Szolnoki Művésztelepen.

A magyarlakta területek összefogását szimbolizáló kenyér 4000 szeletét a megszentelés után Szolnok lakosai között osztják szét augusztus 20-án. „A kenyér alkotóelemei azok igazából az elvált nemzetrészekből származnak, tehát Felvidékről hoztuk a burgonyát, Kárpátaljáról a forrásvizet, Erdélyből sót, a parajdi sót, és hát Délvidékről, Zentáról hoztuk a kovászt, és így állt össze igazából a nagy kenyér. Természetesen minden egyes alkotórésznek és minden egyes morzsának és minden egyes búzaszemnek, ami benne van, mindennek szimbóluma van, hiszen az emberek is egy ekkora egységben tudnak igazából a Kárpát-medencében együtt élni, együttműködni” – mondta Harcsa Béla ötletgazda.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!