2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Halálos összecsapás – Autógumik lángolnak a fővárosban

2015. január 23., péntek 12:58, frissítve: szombat 21:11

Több mint 40-en haltak meg a több napja tartó kongói zavargásokban. Az áldozatok többsége állítólag tüntető, akiket a biztonsági erők tagjai öltek meg. A kongói ellenzék azért vonult utcára, mert szerintük az elnök el akarja halasztani a választásokat, hogy továbbra is hatalmon maradhasson.

Autógumik lángolnak a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosának utcáin. A fekete-afrikai országban napok óta tartanak az összecsapások a kormányerők és a tüntetők között: jogvédő szervezetek szerint már több mint negyvenen meghaltak. Az ellenzék szerint a kormány saját népét gyilkolja, a kabinet szerint viszont csak a vandálok ellen lépnek fel.

Az utcák le vannak zárva, a parlamentet pedig páncélautók védik – mondta a Hír TV-nek egy helyszínen tartózkodó magyar operatőr. „Az út két oldalán hömpölygött a megszámlálhatatlan tömeg. Mi meg száguldoztunk az úton száz kilométeres sebességgel, kerülgettük az akadályokat, a köveket, az égő kupacokat. Láttuk, hogy két-három kilométerenként egymással veszekedő, kiabáló tömeg van. A teherautókon pedig állig felfegyverkezett, piros sapkás katonák, a másik oldalon meg zöld sapkás ellenzékiek” – mondta Durkó Zsolt.

Az ellenzékiek azért vonultak az utcára, mert a kormány népszámláláshoz kötné a 2016-os elnökválasztás megrendezését. A népszámlálás évekig is eltarthatna a 77 millió lakosú országban, azaz valószínűleg nem lehetne jövőre megtartani a választást. Az ellenzék szerint az elnök így akarja néhány évvel kitolni a hatalmát, mivel harmadszor már nem indulhat az elnöki posztért. A kormány tagadta a vádakat.

Durkó Zsoltot, aki segélyeket oszt az országban, már azzal is fenyegették, hogy megölik, ha filmre veszi a zavargásokat. „Tényleg olyan érzés volt, hogy csak a nagy merészek mászkálnak az utakon. Eléggé veszélyben éreztük magunkat. A filmezést nem nagyon engedik. Üvöltöznek velem, ha filmezni akarok, hiába van engedélyem. Azt mondják – vállról indítható rakétákkal a kezükben –, hogy nem érdekli őket, hogy nekem engedélyem van. Kilövik az autót, és akkor kész” – tette hozzá az operatőr.

Joseph Kabila 2001-ben került hatalomra, miután az elnöki tisztséget betöltő apját agyonlőtték. Ezután kétszer is megnyerte a választásokat az egykori belga gyarmaton, mindkét alkalommal erősen vitatható körülmények között.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!