2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Háború küszöbén állunk?

2014. március 2., vasárnap 13:16, frissítve: vasárnap 16:04

Folytatódhat az orosz katonai beavatkozás Ukrajnában, miután Vlagyimir Putyin újabb területekre küldene egységeket. Az ukrán haderőt is készültségbe helyezték. Olekszandr Turcsinov figyelmeztette Putyint, hogy az orosz beavatkozás háborúhoz vezethet.

Oroszország a Krím félsziget mellett minden olyan területre katonákat küldhet Ukrajnában, ahol az orosz ajkúak vannak többségben. Moszkva szerint ezt közölte Vlagyimir Putyin Barack Obama amerikai elnökkel telefonon. Az orosz elnök azt mondta, hogy Moszkvának joga van megvédeni a szerinte veszélyben lévő ukrajnai oroszokat. Az amerikai elnök viszont úgy véli, hogy Oroszország megsértette a nemzetközi jogot és Ukrajna szuverenitását. Követelte Putyintól, hogy rendelje vissza egységeit krími bázisukra, és tartózkodjon a további katonai akciótól. Ellenkező esetben Moszkva gazdaságilag és politikailag is elszigetelődhet. A történtek miatt rendkívüli ülést tartott az ENSZ Biztonsági Tanácsa, Kanada pedig hazahívta moszkvai nagykövetét.

Készültségben az ukránok is

Riadókészültségbe helyezte az ukrán haderőt Olekszandr Turcsinov, az ország ideiglenes elnöke, egyúttal figyelmeztette Moszkvát: az orosz katonai beavatkozás háborúhoz vezet a két ország között. Turcsinov elrendelte a nukleáris létesítmények, a repülőterek és a stratégiai jelentőségű helyek védelmét. Eközben két orosz tengeralattjáró-elhárító hadihajó jelent meg az Ukrajnához tartozó Szevasztopol partjai előtt a Krím félszigeten. Az ukrán védelmi miniszter szerint Oroszország a napokban már hatezer katonát dobott át Ukrajna területére. Eközben összecsapások voltak oroszbarát tüntetők és az új ukrán kormány hívei között a kelet-ukrajnai Harkivban, Donyeckban pedig már a térség Oroszországhoz csatolását követelik a helyi oroszok.

Gyülekeznek a nacionalisták

Mozgósítást hirdetett vasárnapra a kárpátaljai Jobboldali Szektor. A szélsőjobboldali ukrán szervezetekből álló csoport önkéntesek jelentkezését várja engedéllyel tartott fegyvereikkel együtt, terepszínű ruhában és hátizsákkal. A nacionalista szervezet központilag szólította fel mozgósításra minden helyi szervezetét, válaszul arra, hogy az orosz felsőház engedélyezte az orosz fegyveres erők ukrajnai bevetését.

Súlyos válsággóccá válhat

Közben sajtóhírek szerint tömegével lépnek ki az ukrán hadseregből a Krímben állomásozó erők tisztjei. Tényleges katonai konfliktusnak azonban egyelőre kicsi az esélye Ukrajna és Oroszország között – ezt Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő mondta a Hír TV-nek. A két hadsereg között ugyanis hatalmas különbség van, ráadásul Ukrajna gazdaságilag is ki van szolgáltatva Oroszországnak. Ugyanakkor fennáll az a veszély, hogy rossz esetben a Krím félsziget súlyos válsággóccá válik.

A baloldal kampánytémává tenné a válságot

Magyarország függessze fel a paksi atomerőmű bővítéséről folyó tárgyalásokat Oroszországgal, és az ukrán helyzet tisztázódásáig fagyassza be a projektet – erre szólítja fel a kormányt Mesterházy Attila. Bővebben >>>

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!