2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Fordulópont lehet Szlovjanszk visszafoglalása

2014. július 6., vasárnap 12:03, frissítve: hétfő 10:33

Fordulópontnak nevezte az ukrán elnök az oroszbarát szeparatisták központjának visszafoglalását. Szlovjanszkba szombaton vonultak be az ukrán hadsereg katonái, a szakadárok pedig elhagyták a várost. Kijev a tíznapos tűzszünet lejártával indított akciót a szeparatisták ellen, az érintett városokban azonban amiatt panaszkodnak, hogy az ukránok civil célpontokat is támadnak.

Ismét ukrán zászló lobog a szlovjanszki városházán. Az ukrán hadsereg szombaton foglalta vissza az oroszbarát szeparatisták egyik fellegvárának számító kelet-ukrajnai várost. A fegyveres szakadárok egymás után hagyták el a várost, és Kramatorszk felé indultak, a hadsereg konvoja azonban oda is követte őket.

Az ukrán elnök fordulópontnak nevezte Szlovjanszk visszafoglalását, és hangsúlyozta: követik a szakadárokat, és lépésről lépésre visszaszerzik a városokat. „A helyzet nagyon bonyolult. A terroristák most is helyezkednek a nagyvárosokban. Még nagyon sok tennivaló van előttünk, és a parancsom nem változott, szűkíteni kell a kört a terroristák körül, folytatni kell az akciókat, a cél Donyeck és Luhanszk felszabadítása. Az elmúlt napok történései bebizonyították, hogy a béketerv megfelelő és megalapozott volt, a tűzszünet elrendelése pedig helyes döntés. A szakadárok azonban nem tartották be, és ennek következményeit viselni fogják, azt kapják, amit megérdemelnek” – közölte Petro Porosenko.

Az Ukrajnától szintén elszakadt Donyeck megyében még mindig tartanak a harcok. A városok romokban hevernek a harcok után, a helyiek szerint az ukrán katonák indokolatlanul nagy erőkkel támadják a településeket. Kijev szerint azonban a lázadók a felelősek, a hadseregnek ugyanis tilos bevetni a tüzérséget és a légierőt a lakott területeken.

„Itt nem voltak lázadók, nem voltak terroristák. Egy sem. Minden békés volt. Csak a múlt héten rontottak ránk. Az idősek elbújtak, a gyerekek már minden zajtól megijednek. Az én gyerekemnek szeptemberben ebbe az iskolába kellene járnia, de most mi lesz? Nemrég tettünk be új ablakokat, most fejeztük be a felújítást. És most hova menjünk? Mindegy, hogy az a Donyecki Népköztárasság vagy más, de nyugalmat akarunk. A saját, békés Donyecki Népköztársaságunkban akarunk élni. El akarunk szakadni. Miért nem hagyja ezt Kijev?” – panaszolta egy helyi asszony.

Ukrajna a tíznapos, egyoldalú tűzszünet lejártával indított támadásokat Luhanszk és Donyeck megyében. A szeparatisták és a hadsereg is egymást vádolják a tűzszünet megsértésével. A kijevi kormány szerint Moszkva katonákkal és fegyverekkel segíti a szakadárokat, ezt azonban az orosz vezetés tagadja.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!