2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Folytatódnak a banki devizahiteles-perek

2014. augusztus 25., hétfő 13:04, frissítve: hétfő 14:17

Folytatódnak az állam ellen indított banki devizahiteles-perek. A második devizahiteles-pert is megnyerte az állam első fokon.

A Fővárosi Törvényszék elutasította a Milton Hitelezési Zrt. keresetét. A bíró szóbeli indoklása szerint ugyan a szerződések egyoldalú módosítása jogilag engedélyezhető, ugyanakkor az értékegyensúlynak egy ilyen módosítás után is fenn kell maradnia. A tárgyalás végén a bíró az államot képviselő ügyvédi iroda munkadíját túlzónak tartotta, és azt 500 ezer forintban állapította meg. A hitelintézeten kívül további két pénzintézet, a K&H és az MKB bank keresetét is tárgyalja a bíróság.

Az intézeteknek azt kell bizonyítaniuk, hogy a szerződések egyoldalú módosításakor betartották a törvény által felsorolt jogelveket. A törvényszékhez 19 bank és 38 más pénzügyi intézmény nyújtott be keresetlevelet, a bíróság 20-at utasított el formai okok miatt.



Az állam pénteken első fokon nyerte meg az első devizahiteles-perét a Kéthely és Vidéke Takarékszövetkezet ellen, a Fővárosi Törvényszék érdemi vizsgálat nélkül utasította el a pénzintézet keresetét. A bíróság szerint a beadvány tartalmilag téves volt. Szakértők úgy vélik, az ítéletből nem következik egyértelműen, hogy enyhítik a takarékszövetkezet devizakárosultjainak terheit az egyoldalú szerződésmódosítások miatt. Az intézet ugyanis azt állította, a szerződéseket egyedileg megtárgyalták ügyfeleikkel, az állam pedig ezt nem vitatta. Alkotmányjogászok szerint így csak akkor járhat enyhítés a károsultaknak, ha egyenként indítanak pert a takarékszövetkezet ellen.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!