2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Csíksomlyói pünkösdi búcsú 11:00

Folytatják a szakadárok elleni katonai akciót

2014. április 22., kedd 21:11, frissítve: szerda 10:09

Két megkínzott férfi holttestét találták meg a kelet-ukrajnai Szlovjanszk közelében, az egyik áldozat egy helyi ukrán politikus. A hírre az átmeneti ukrán elnök a szakadárok elleni katonai műveletek folytatására adott parancsot. Az amerikai alelnök tényként beszélt kijevi látogatásán a szeparatisták orosz támogatásáról. Joe Biden fenyegetésnek minősítette, hogy Moszkva csapatokat vezényelt az orosz–ukrán határra. Közben az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az EBESZ egyik vezetője a szakadárokkal tárgyalt.

Oroszbarát szakadárok továbbra is megszállva tartanak kormányzati épületeket Kelet-Ukrajnában, noha a múlt heti genfi egyezmény szerint már át kellett volna adniuk azokat a fegyvereikkel együtt az ukrán hatóságoknak. Az egyik városban, Szlovjanszkban az épületfoglalók vezetői az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet illetékesével egyeztettek.

– Kétórás tárgyalást folytattunk Ponomarjov úrral, aki, ha jól értjük, a városi fegyveres csoportok egyik vezetője. Négy kérdést érintettünk, az első, hogy akár ő, akár a csoport, amelyet vezet, eleget tenne-e a genfi nyilatkozatnak; kettő, az őrizetbevételek, köztük a korábbi polgármester elfogásának szándéka és körülményei. Három, a roma kisebbség állítólagos bántalmazása Szlovjanszkban és az április 20-ai lövöldözés a városban – sorolta Mark Etherington EBESZ-tárgyaló.

Húsvétvasárnap a város közelében halálos áldozatokat követelő lövöldözés volt egy ellenőrző pontnál. A szeparatisták szerint a támadók ukrán nacionalisták voltak. Az EBESZ tárgyalója arról nem beszélt, hogy a kérdésekre a város önjelölt vezetője hogyan reagált.

„Bármiről is döntöttek Genfben, az nélkülünk történt. Semmi közünk ahhoz, amit ott beszéltek. Nem vagyunk agresszorok, ez a mi földünk, és megvédjük az itteni emberek jogait, hogy kifejezhessék akaratukat, és dönthessenek a jövőjükről. Nem akarjuk, hogy a fasiszták idejöjjenek, és ránk kényszerítsék az életről vallott nézeteiket, mert azok nagyon különböznek attól, amiben mi hiszünk” – mondta Vjacseszlav Ponomarjov, a szlovjanszki szakadárok vezetője az EBESZ-tárgyalóval folytatott megbeszélés után. Egyben tagadta, hogy különlegesen kiképzett orosz alakulatok segítik őket.

Soha nem ismerik el Krím elcsatolását

Tényként beszélt viszont az orosz támogatásról az amerikai alelnök kijevi látogatásán. Joe Biden közölte, hogy az Egyesült Államok soha nem fogja elismerni a Krím félsziget Oroszországhoz csatolását. „Felszólítjuk Oroszországot, hogy állítsa le azoknak az embereknek a támogatását, akik maszkok mögé bújnak és zavargásokat keltenek Kelet-Ukrajnában. Ha Oroszország még provokatívabban viselkedik, akkor még nagyobb árat fog fizetni, és még jobban elszigetelődik” – mondta az alelnök.

Az ukrán miniszterelnök szerint Moszkva a május 25-ei ukrán elnökválasztást igyekszik befolyásolni. „Semmit sem kérünk Oroszországtól. Egy dolgot várunk el: teljesítse nemzetközi megállapodásait, és ne viselkedjen úgy, mint a gengszterek” – mondta Arszenyij Jacenyuk.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter továbbra is kettős mércét emleget. Felidézte, hogy az új ukrán vezetést részben a szélsőségeseknek köszönheti hatalmát, akik négy miniszteri posztot kaptak az átmeneti kormányban.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!