2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

Felszállóágban a gazdaság?

2013. március 9., szombat 12:55, frissítve: hétfő 07:15

Több pozitív hír is érkezett az Egyesült Államokból, ahol a jelek szerint a gazdaság kezd lendületbe jönni. A leglátványosabb javulást a foglalkoztatás terén érték el.

A Reuters értesülései szerint a New York-i tőzsde szárnyal, a dollár tovább erősödött az euróval és a jennel szemben. Pénteken így reagáltak a piacok arra a hírre, hogy februárban az amerikai gazdaság a vártnál jóval több, 236 000 új munkahellyel bővült, miközben a munkanélküliség négyéves rekordszintre, 7,7 százalékra csökkent.

Egyes elemzők úgy vélik, hogy a növekedés – szemben a tavalyival – tartósnak bizonyulhat. „Először is most nem kell tartani a fiskális szakadéktól, tavaly ez volt az egyik fő oka annak, hogy nyáron lassult a munkahelyteremtés. Másodszor pedig: az ingatlanpiac a növekedést most nem hátráltatja, hanem inkább ösztönzi”– adott hangot bizakodásának Aneta Markowska vezető gazdasági elemző.

Az egészségügy 32 000, az építőipar pedig 48 000 új munkahellyel bővült, s az átlagos órabérek is nőttek. A Fehér Ház üdvözölte a pozitív adatokat, de figyelmeztetett: azok még nem tükrözik a hónap elején életbe lépett automatikus kormánykiadás-csökkentő csomag hatásait. „Abban a demokraták és a republikánusok is egyetértenek, hogy a megszorítások negatívan befolyásolják majd a munkahelyteremtést” – mondta a Fehér Ház helyettes sajtófőnöke a CNN tudósítójának.

Nemrég Barack Obama elnök is arról beszélt, hogy a 85 milliárd dollár összértékű automatikus megszorítás idén akár fél százalékkal visszavetheti az amerikai gazdaság növekedését, ami összességében 750 000 munkahely felszámolásához is vezethet.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!