2024. 09. 19. Csütörtök Vilhelmina napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 00:10

Felsőoktatás: Balog–Giró-Szász sajtótájékoztató élőben a Hír TV-n

2012. december 16., vasárnap 11:33, frissítve: vasárnap 13:20

Szerdáig kell kidolgoznia az Emberi Erőforrások Minisztériumának az új felsőoktatási koncepciót. A hvg.hu úgy tudja: Orbán Viktor miniszterelnök szombaton levélben kérte erre Balog Zoltánt. A felsőoktatásról ma közösen tart sajtótájékoztatót Balog Zoltán és Giró-Szász András kormányszóvivő, amit terveink szerint a Hír TV élőben közvetít 13 órától.

A dokumentumból kiderül, hogy a kormányfő egy olyan koncepció kidolgozását kérte, ami alapján mindenki ingyen kerülhet be a felsőoktatásba, aki teljesíti a minőségi követelményeket és tanulmányai befejezése után Magyarországon marad – ennek érdekében bizonyos támogatási formákat összevonnak majd.

A miniszterelnök korábban a Facebookon, videoüzenetében azt mondta: az új rendszerben nem lesznek keretszámok, és mindenki ingyen tanulhat, aki tanulmányai befejezése után Magyarországon marad. A korábbi keretszámcsökkentés ellen egyébként szombaton is több gimnáziumban tiltakoztak.

Ülősztrájkba kezdtek a Radnóti gimnázium diákjai Dunakeszin.

Pánczél Ágnes, végzős gimnazista
– A mi családunknak abszolút nincs pénze arra, hogy a tanulásomat finanszírozzuk, és éppen ezért gondoltam eddig azt, hogy ha rendesen tanulok, akkor bekerülhetek állami finanszírozásra, de ez már nem biztos – mondta egy végzős gimnazista.

Hajdúböszörményben a jegyzőnek vittek petíciót. Az idei keretszámok megtartását és a hallgatói szerződések eltörlését követelték. Több fővárosi gimnázium diákjai pedig a Múzeumkertben tiltakoztak. Az oktatási államtitkár más témában tartott sajtótájékoztatóját egy ellenzéki aktivista szakította félbe. Szerinte a kormány külföldre száműzné a diákokat a keretszámok csökkentésével. „Én szeretem a hazámat, nekem Magyarország a hazám, és nem fogok elmenni! Úgyhogy addig küzdünk, amíg magát le nem váltják!" – adott hangot véleményének a diák.

El kell törölni a keretszám-szabályozás rendszerét

Az államtitkár azt mondta: folytatják a felsőoktatás átalakítását. A részletekről Orbán Viktor beszélt délutáni Facebook-bejelentésében, miután egyetemi hallgatókkal találkozott egy budapesti szórakozóhelyen.

– Úgy látom, hogy a diákok úgy gondolják, hogy a keretszámok valójában elzárják a lehetőséget előlük – mondta Orbán Viktor, hozzátéve: nem teszik lehetővé, hogy bekerüljenek szándékaik szerint az egyetemekre. Ezért a keretszám-szabályozás rendszerét el kell törölni – fűzte hozzá a miniszterelnök.

Bizonyos feltételek mellett mindenkinek ingyenes lesz a felsőoktatás. Mint a kormányfő fogalmazott: azok, akik tanulni akarnak Magyarországon, elérik a tanuláshoz szükséges minőségi korlátokat vagy követelményeket – ez ma 240 pont a bekerülés tekintetében –, és elszántak, hogy tanuljanak, majd utána Magyarországon szeretnének dolgozni, az ő számukra mindenfajta eladósodás nélkül továbbra is ingyenesnek kell maradnia az egyetemi és főiskolai oktatásnak. Ez lehetséges, és a miniszter egy ilyen előterjesztést fog készíteni a kormány számára a jövő szerdai kormányülésre – mondta Orbán Viktor.

Orbán Viktor szerint egyszerű és átlátható szabályozásra van szükség. A kormány és a hallgatói érdekképviseletek közötti hivatalos egyeztetések kedden kezdődhetnek. Az emberierőforrás-miniszter ismét tárgyalni hívta a HÖOK-ot, akik ezúttal azt mondták, ott lesznek. A miniszter ajánlatát korábban kétszer is visszautasították.

Hallgatnak

A HÖOK egyelőre nem akart reagálni a bejelentésre, a Hallgatói Hálózat viszont egy közösségi oldalon kommentálta a terveket. Azt írták: csak egy nyílt tárgyaláson megszületett átalakítást fogadnak el. A hallgatói szervezet megjegyzi: tovább küzdenek a diákok korábban bejelentett követeléseiért – ezek között szerepel a köz- és felsőoktatás reformja, a hallgatói szerződés eltörlése és a forráskivonás leállítása.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!