2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Felfegyverezhetik az iraki kurdokat

,

2014. augusztus 15., péntek 15:20, frissítve: péntek 21:40

Az iraki kurdok felfegyverzéséről tárgyalnak az Európai Unió külügyminiszterei Brüsszelben. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia után várhatóan a franciák és az olaszok is küldenek fegyvereket, a német kormány viszont csak gyilkolásra nem használható felszereléssel támogatja a kurdokat. Feladatuk az Iszlám Állam nevű szervezet fegyvereseinek visszaszorítása lesz, miután az iraki hadsereg korábban elmenekült a harcok elől. Az ENSZ szerint az elmúlt napokban megállították az iszlamisták offenzíváját, és kimenekítették a jazidi kisebbség 80 ezer tagját, akiket az iszlamisták akartak lemészárolni. Közben új miniszterelnöke lett Iraknak. Núri el-Máliki elismerte, hogy már nem ő a kormányfő, s ezzel egyidejűleg támogatásáról biztosította utódját.

Az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei az elmúlt hetekben üldözték a jazidi nevű vallási kisebbség tagjait a Szindzsár-hegyekbe. Az amerikai elnök szerint mostanra sikerült felszámolni a dzsihadista ostromát, így a jazidik már biztonságban vannak. „Katonai és civil szakértőink megvizsgálták a helyzetet a hegyen. Megállapították, hogy a rászorulókhoz eljutott a víz és az élelem, valamint hogy minden éjjel ezreket evakuáltak biztonságban. Azokat a civileket, akik ott maradtak, a helyi kurd erők és maguk a jazidik segítik, s megszervezik családjuk biztonságos távozását. A lényeg tehát, hogy nagyot javult a helyzet a hegyen” – szögezte le Barack Obama.

Hozzátette: már nincs szükség katonai mentőműveletre és további segélycsomagokra a térségben. Ezzel együtt Washington folytatni fogja a szélsőséges iszlamisták szelektív bombázását. Az ENSZ szerint az elmúlt napokban 80 ezer ember hagyta el a Szindzsár-hegységet, ahol már csak ezren maradtak.

Eközben az országban enyhülhet a belpolitikai válság is. A korábbi kormányfő, Núri el-Máliki nyilvánosan elismerte, hogy már nem ő a miniszterelnök. „A mai napon bejelentem előttetek, hogy a politikai folyamatok megkönnyítése, az új kormány megalakítása és az ország érdekében visszalépek Haider al-Ábádi testvér javára.”

Al-Ábádit a hét elején bízta meg a kormányalakítással az államfő, miután a parlament síita frakciója őt nevezte meg miniszterelnök-jelöltjének. Ezt a törvényhozás többsége elfogadta. Megfigyelők Ábádit mérsékeltebbnek tartják elődjénél, ami segíthet a válság enyhítésében.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!