2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Falus visszalép Bokros Lajos javára

,

2014. szeptember 29., hétfő 11:14, frissítve: hétfő 12:50

Visszalép Falus Ferenc a főpolgármester-jelöltségtől Bokros Lajos javára. A baloldali kis pártok azért döntöttek a csere mellett, mert úgy látták: a volt tisztifőorvosnak nincs esélye, és szereplése rontaná a kerületi eredményeket is.

Visszalép Falus Ferenc a főpolgármester-jelöltségtől Bokros Lajos javára – az erről szóló sajtótájékoztatót már meg is hirdették a baloldali kis pártok. A DK szóvivője az ATV-ben elismerte, hogy napok óta tárgyaltak a lépésről. Gréczy Zsolt úgy vélekedett, hogy Bokros Lajos komolyabb politikai tapasztalatokkal rendelkezik, mint Falus Ferenc, és közgazdasági szempontból is jobban felkészült. Több internetes portál is arról ír, hogy a lépésről napok óta tárgyalt a MSZP, a DK és a Falust hivatalosan jelölő Együtt–PM. Az egykori tiszti főorvost ugyanis a felmérések alapján esélytelennek tartják arra, hogy legyőzze Tarlós Istvánt, és attól tartanak, hogy ez rontaná eredményeiket a fővárosi kerületekben. A baloldal így a Moderen Magyarországért párt színeiben induló Bokros Lajos mögé állhat be. „Azt tudhatjuk, hogy a DK, Gyurcsány Ferenc Bokros Lajost fogja támogatni. Ez ugye szépen illeszkedik abba a nagyobb ívű gondolatba, amit Gyurcsány az elmúlt hetekben már azért elég egyértelműen kommunikál. Egy majdani nagy demokrata párt létrehozásába, amibe persze belefér a Bokros Lajos vezette Modern Magyarországért mozgalom is” – szögezte le Bodnár Zoltán, a Liberálisok főpolgármester-jelöltje.

Falus Ferenc vasárnap este a Hír TV Versus című műsorában úgy fogalmazott: nem zárja ki, hogy visszalépjen valaki javára a főpolgármesterségért folyó versenyben. „Lényeges különbség ebben az ügyben az, hogy engem ténylegesen három, illetve négy párt támogat, Bokros Lajosnak a párttámogatása egy olyan kis párté, aminek a támogatottsága – még azt is merem mondani, hogy sajnálatosan – mérhetetlen. Nem személyektől függ ez a dolog. Ha valaki főpolgármesterként működik, nem egy magányos hős, egy westernalak, hanem szüksége van támogatókra. Ezeket a támogatókat és ezt a támogatást pedig jobb előre megszerezni” – fogalmazott a baloldal közös főpolgármester-jelöltje.   Bővebben>>>

Magyar György is visszalép Bokros javára

Közben Magyar György már be is jelentette, hogy visszalép Bokros Lajos javára. A függetlenként induló ügyvéd az ATV reggeli műsorában tudatta döntését. Magyar György reményét fejezte ki, hogy a többi baloldali jelölt is hasonlóan dönt. „Én nem akarok előnyt vindikálni, de örülök annak, hogy én vetettem ezt fel. Legutóbb az A38-as hajón volt egy konferencia, ahol szintén ezt adtam elő, és azt látom Isten segítségével, hogy fölcsatlakoznak. Ha igaz ez a hír és a pártok valóban át tudnak állni egy másik konstrukció, akkor én vagyok a legboldogabb” – mondta a független főpolgármester-jelölt.

Bokros Lajos brüsszeli szerepvállalását kifogásolja az LMP társelnöke is. Schiffer András Facebook-oldalán azt írja: Bokros konzervatívokkal és szélső jobboldaliakkal ült egy frakcióban. Az ökopárti politikus szerint azok, akik Falus Ferencet választották, most ismét kétharmados vereségre készülhetnek.

Legismertebb intézkedése a megszorítócsomag volt

Bokros Lajos a Horn-kormány pénzügyminisztere volt. Legismertebb intézkedése az azóta a nevével fémjelzett megszorítócsomag. 2009-ben az MDF listavezetőjeként az Európai Parlamentbe került, ahol az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoportjának volt a tagja – itt többségében olyan politikusok ülnek, akik nem fértek be a mérsékelt jobboldalinak tekinthető Európai Néppártba. A tavaszi országgyűlési választás előtt pedig Bokros Lajos pártja, a Modern Magyarországért szlogenje is azt hirdette, hogy nem baloldaliak.

Bodnár nem tervezi, hogy hátralép

Bodnár Zoltán, a Liberálisok jelöltje viszont a közrádióban azt mondta: nem tervezi, hogy hátralépne a közös baloldali jelölt javára. Bodnár szerint a Moma egy konzervatív, jobbközép párt – Bokros Lajos jelölése ezért nem tetszik majd a baloldali szavazóknak. Ez a lépés szerinte Gyurcsány Ferenc forgatókönyvébe illik. „Azt tudhatjuk, hogy a DK, Gyurcsány Ferenc Bokros Lajost fogja támogatni. Ez ugye szépen illeszkedik abba a nagyobb ívű gondolatba, amit Gyurcsány az elmúlt hetekben már azért elég egyértelműen kommunikál. Egy majdani nagy demokrata párt létrehozásába, amibe persze belefér a Bokros Lajos vezette Modern Magyarország Mozgalom is” – nyilatkozta a Liberálisok főpolgármester-jelöltje.

Kósa: Falus mindenkit átvert

A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint a baloldal nem veszi komolyan a fővárosi választókat. Kósa Lajos a közrádióban azt mondta: lehetett sejteni, hogy Falus Ferenc nem marad jelölt a választásig. „Akkor viselkedünk autentikusan, hogyha úgy véljük, hogy az egész egy nagy árverés. Bokros Lajosostul, Falus Ferencestül, úgy mindenestől egybe. Nincs egy komoly, egy komolyan vehető mondatuk – komolyan mondom –, úgyhogy én nem akarok senkit megbántani. Köszönjük szépen Falus Ferencnek. Tényleg nagyszerű volt, mindenkit átvert. Mindenki azt hitte, hogy ez egy komoly jelölt, de hát az elején lehetett sejteni. Hát szerintem most a fővárosiak arcába nevet, és azt mondja, hogy hát haha, jól megettétek. Ezt egy rendes vidéki városban nem lehetne megcsinálni, mert utána nem tudna az utcára menni, mert az emberek azért szeretik a városukat, az életüket komolyan venni. Ilyen nincsen” – szögezte le a Fidesz ügyvezető alelnöke.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!