2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Falus és Magyar visszalépett Bokros javára

,

2014. szeptember 29., hétfő 15:44, frissítve: hétfő 17:33

Kevesebb mint két héttel a választás előtt egy magát konzervatív jobboldalinak tartó politikus mögé áll be a baloldal Budapesten.

Az előzetes sajtóhíreknek megfelelően a baloldal főpolgármester-jelöltje déli 12 órakor bejelentette visszalépését Bokros Lajos javára. A Falus Ferencet támogató pártok közül az Együtt-PM Szövetség és a Demokratikus Koalíció vezetője vett csak részt a sajtótájékoztatón, az MSZP-t senki sem képviselte. A döntéssel csak Gyurcsány Ferenc elégedett maradéktalanul, az Együtt-PM megosztott, a Bajnai-pártot képviselő Szigetvári Viktor egyetért Falus Ferenc lépésével, a Párbeszéd Magyarországért viszont nem hajlandó támogatni a magát konzervatívnak valló Bokros Lajost. A Horn-kormány egykori pénzügyminisztere saját pártja, a Modern Magyarország Mozgalom jelöltjeként indul Budapest vezetéséért, és ő maga sem vitatta, hogy lehetnek nézetkülönbségei a baloldali pártokkal.

„Választanunk kell a demokrácia és a diktatúra között. Választanunk kell egyik oldalon a verseny, másik oldalon a monopóliumok között. Választanunk kell a társadalmi szolidaritás és a társadalmi elnyomás között. Választanunk kell az alkotmányos jogállam újjáépítése és az alkotmánytalan jogtiprás között. Választanunk kell a nyugati civilizáció és az oroszországi ihletésű irányított diktatúra között” – fogalmazott.

Falus Ferenc azt állította, hogy a visszalépés nem a baloldali pártok, hanem az ő saját döntése volt, a szorosabb baloldali összefogás reményében vonul a háttérbe. Bár Bokros Lajos nevét nem mondta ki, az egykori tisztifőorvos arra kérte támogatóit, hogy szavazzanak arra a jelöltre, aki demokratikus változást akar Budapesten.

„A Fidesz szándéka az, hogy megsemmisítse az önkormányzatokat, felszámolja az önrendelkezés utolsó szabad bástyáit is. A választás tétje, tehát az, hogy megakadályozzuk ezt, és megtörjük a Fidesz hatalmi törekvéseit a nemzetünk fővárosában. Ezért dolgozunk mindnyájan. A demokratikus pártok tagjai és aktivistái, és célunk elérését segíti, hogy a választóinknak kevesebb jelölt közül kelljen választani, ezért úgy döntöttem, hogy visszalépek a főpolgármesteri tisztségtől” –  fejtette ki.

A függetlenként induló Magyar György is jelezte, hogy visszalép Bokros javára. Ezt azzal indokolta, hogy a versenynek akkor van értelme, ha csak egy jelölt indul Tarlós István ellen.

A szocialisták kibővített elnökségi ülése jelenleg is tart. Az MSZP vezető politikusai Bokros Lajos támogatásáról döntenek. A szocialisták etikai bizottságának elnöke a tanácskozás előtt úgy nyilatkozott, ragaszkodik elveihez, és nem tudja támogatni Bokros Lajos jelölését. Bárándy Gergely a Hír Televíziónak azt mondta: az egykori MDF-es politikus mögé nem tud odaállni. A politikus azt is megvizsgálná, ki a felelős azért, hogy a szocialista Horváth Csabát feláldozták egy olyan jelöltért, aki a választások előtt két héttel végül visszalépett.

– Én azt gondolom, hogy ha az MSZP az elvi politizálásnak az elvét vallja, márpedig én azt tartom helyesnek, hogy azt vallja, akkor nem áll be egy jobboldali jelölt mögé. Az természetesen felvet kérdést, hogy kinek mi a felelőssége a kialakult helyzetet illetően, például a szövetségeseknek akik egy olyan jelöltet javasoltak, aki visszalépett két héttel a választások előtt, és ezért kellett a szocialistáknak föladni egyébként azt a jelöltjüket, aki egy tapasztalt városvezető – fogalmazott az MSZP országos etikai és egyeztető bizottságának elnöke.

A szocialisták korábbi főpolgármester-jelöltje lényegesen jobb jelöltnek tartja Bokros Lajost, mint Falus Ferencet, de arról nem nyilatkozott a tanácskozás előtt Horváth Csaba, hogy a pártnak szerinte támogatni kellene-e a magát jobboldali konzervatívnak mondó politikust.

– Bokros Lajos lényegesen jobb jelölt mint az Együtt–PM korábban ajánlott jelöltje, de ezzel együtt nagyon sok nyitott kérdés van és a legfontosabb, hogy a választók mit gondolnának, vagy mit gondolnak erről a gyors váltásról. Úgyhogy én ennél többet most nem szeretnék mondani – fogalmazott a Hír TV-nek az MSZP korábbi főpolgármester-jelöltje.

Ha annak idején nem tartottak igényt a liberálisok támogatására, most ne várják el a jelöltjük visszalépését sem – így nyilatkozott Fodor Gábor, a liberálisok elnöke miután a párt ügyvivő testülete rendkívüli ülésen erősítette meg önálló jelöltjük, Bodnár Zoltán indulását. A politikus szerint a baloldali pártok összefogása kezdettől működésképtelen volt, ami meglátszott azon is, hogy nem álltak ki és nem folytattak erőteljes kampányt Falus Ferenc mellett.

– Az az összefogás, amely ma összeomlott Falus Ferenc mögött a baloldali pártok részéről szerintünk kezdettől fogva nem volt működőképes, nem volt teljes körű és nem volt őszinte. Azért nem volt teljes körű, hiszen sem az LMP, sem a Liberális Párt nem volt ott, nem kerestek meg minket, nem tartottak igényt a támogatásunkra a baloldali pártok. Ha nem tartottak igényt, akkor azt gondolom, hogy joggal várhatjuk el , hogy senki ne tartson igényt arra, hogy mi pedig visszalépünk a jelöltjük számára, a jelöltjük javára, ha már nem volt fontos annak idején sem a Liberális Párt támogatása – közölte Fodor Gábor.

Jobboldali konzervatív

Bokros Lajos mögé úgy állhat be a baloldal a fővárosban, hogy a megszorítócsomagjáról elhíresült egykori pénzügyminiszter magát jobboldali konzervatívnak vallja. A tavaszi országgyűlési választás előtt még pártja, a Moma szlogenje is azt hirdette, hogy nem baloldaliak. Bokros az Európai Parlamentben is az Európai Konzervatívok és Reformerek képviselőcsoportjának volt a tagja – itt többségében olyan politikusok ülnek, akik nem fértek be a mérsékelt jobboldalinak tekinthető Európai Néppártba.

Schiffer: Kétharmados vereségre készülhetnek

Bokros Lajos brüsszeli szerepvállalását kifogásolja az LMP társelnöke is. Schiffer András Facebook-oldalán azt írja: Bokros konzervatívokkal és szélső jobboldaliakkal ült egy frakcióban. Az ökopárti politikus szerint azok aki Falus Ferencet választották, most ismét kétharmados vereségre készülhetnek.

„Nevetséges az egész, és szánalmas, amit napok óta folytatnak. Azt már tudjuk, hogy ezek a politikai erők mit tudnak felmutatni ármánykodásban, árulásban, hatalomtechnikában. Arról keveset árultak el a korábbi hónapokban, hogy mit kívánnak tenni Budapesttel” - fejtette ki Schiffer András.

A szavazólapokon már nem fog szerepelni

Mivel Falus Ferenc visszalépett, így az Együtt–PM listáján sem szerepel, tehát a Fővárosi Közgyűlésbe sem juthat be. A szavazólapokon már nem fog szerepelni, de a Nemzeti Választási Iroda elnöke a Hír TV-nek megerősítette, hogy ez nem okoz gondot, mert még amúgy sem készültek el. „A fővárosi szavazólapokat, tehát a főpolgármesterit, illetve a kerületi polgármesteri szavazólapokat még nem nyomtattuk ki. Ezt a tervek szerint csak hétvégén adjuk át a nyomdának, tehát itt nincs szükség újranyomtatásra” - mondta el Pállfy Ilona.

Tarlós nem kommentál

Tarlós István továbbra sem akarja kommentálni a baloldali főpolgármester-jelöltek versenyét. A városvezető azt mondta: ami az aspiránsok között folyik, az nehezen értelmezhető.

„Ami a politikai túloldalon történik most már negyedik hónapja, az elég nehezen értelmezhető. Én azt hiszem, hogy ezt nekem egyáltalán nem szükséges minősítenem, és különösképpen belegondolni sem kívánok. Tehát minősítő jelzőket tőlem egyáltalán nem fog hallani. Az mindenesetre érdekes, hogy nem maradt baloldali jelölt, és a baloldali pártok logója a főpolgármesteri szavazólapon nem is fog szerepelni” – fogalmazott.

Kósa: Nem veszik komolyan a választókat

A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint a baloldal nem veszi komolyan a fővárosi választókat. Kósa Lajos a közrádióban azt mondta: lehetett sejteni, hogy Falus Ferenc nem marad jelölt a választásig. Bővebben>>>

Gyurcsány forgatókönyve?

Bodnár Zoltán, a Liberálisok jelöltje a közrádióban azt mondta: bár megkereste az ügyben Gyurcsány Ferenc, nem tervez visszalépni a közös baloldali jelölt javára. Bodnár szerint a Moma egy konzervatív, jobbközép párt, Bokros Lajos jelölése ezért nem tetszik majd a baloldali szavazóknak. Ez a lépés szerinte Gyurcsány Ferenc forgatókönyvébe illik.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!