2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

ENSZ BT: katonai agresszió az orosz lépés

2014. augusztus 23., szombat 07:12, frissítve: szombat 19:20

Visszatértek Oroszországba az segélyszállító teherautók. Orosz hírügynökségek és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet megfigyelői is megerősítették, hogy a konvoj átlépte a határt. A szállítmányt az ukrán hatóságok engedélye nélkül rakták ki Luhasznkban. Ukrajna a nemzetközi jog megsértésének, közvetlen katonai agressziónak minősítette a történteket. Kijev korábban attól is tartott, hogy az orosz teherautók hadi utánpótlást szállítanak az oroszbarát szakadároknak. Az ENSZ biztonsági tanácsa rendkívüli ülésen elítélte Oroszország önkényes határátlépési akcióját.

Megvédte döntését Oroszország a humanitárius konvoj önkéntes határátlépése ügyében az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén. Moszkvának elege lett az ukrán hatóságok időhúzó taktikájából, ezért döntöttek úgy, hogy engedély nélkül lépik át az orosz–ukrán határt. A brit ENSZ-nagykövet szerint a zárt ajtós tanácskozáson senki sem állt Moszkva mellé, viszont sok tagország illegálisnak és egyoldalúnak minősítette a határátlépést.

– Az Egyesült Királyság aggodalommal tekint erre a provokatív és egyoldalú lépésre. Ez tagadhatatlan és égbekiáltó megsértése Ukrajna szuverenitásának és világos megsértése a nemzetközi jogoknak, valamit az ENSZ chartájának. Ennek semmi köze az emberbarátisághoz. A humanitárius segítséget az ENSZ koordinálja, és ha Oroszország részt akar benne venni, akkor közösen cselekednénk és nem egyoldalúan – közölte Mark Lyall Grant.

Oroszország szerint ugyanakkor voltak, akik mellettük álltak az ülésen. „Úgy vélem, hogy a kínai kollégám nagyon is megértő volt a helyzetet illetően. Néhány kolléga a latin-amerikai országokból is, nem akarok ujjal mutogatni, de néhányan megértették a helyzet bonyolultságát és vették a fáradságot, hogy a tényeket is megnézzék” – mondta az orosz ENSZ-nagykövet. Vitalij Csurkin szerint csak azután lépték át a határt, hogy az ukrán kormány hivatalos befogadási okmányát megkapták.

– A kormányom elítéli az orosz konvoj engedély nélküli határátlépését. Ebben sem az ukrán hatóságok, sem a nemzetközi közösség, sem pedig a vöröskereszt nem volt érintett. Így ez a nemzetközi jogoknak egy égbekiáltó megsértése – hangoztatta Raimonda Murmokaite litván ENSZ-nagykövet.

Szombat reggel lépte át a határt az Ukrajnából visszatérő orosz segélyszállító teherautók egy része. Orosz hírügynökségek szerint többtucatnyi teherautó érkezett vissza a határra abból az orosz konvojból, amely segélyt szállított a kelet-ukrajnai Luhanszkba. A szállítmányt péntek esti rakták ki.

Közben a térségben folytatódnak a harcok. Szombatra virradóra két civil halt meg a kelet-ukrajnai Doneckben egy tüzérségi támadásban. Holttestükre a város központjában, az utcán találtak rá helyi idő szerint reggel hat órakor.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!