2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:25

Emiatt mondott le XVI. Benedek pápa

2013. február 13., szerda 19:30, frissítve: péntek 08:29

Az egyház érdekei miatt döntött a lemondás mellett XVI. Benedek pápa. A katolikus egyházfő ezt hamvazószerdai audienciáján mondta a Vatikánban. Ez volt a pápa első nyilvános szereplése azóta, hogy bejelentette lemondását.

Több ezren érkeztek a Vatikánba, hogy részt vegyenek XVI. Benedek utolsó hamvazószerdai audienciáján. A katolikus egyházfő hétfőn jelentette be lemondását. Ilyen lépésre 600 éve nem volt példa.

„Ez egy nagyon különleges nap mindenkinek. Azért jöttünk, hogy imádkozzunk a pápáért és hogy közel legyünk hozzá” – mondta egy spanyol pap.

XVI. Benedek saját Facebook-oldalán is közzétette azt a fotót, amely nem sokkal a bejelentése után készült. Egy villám csapott a vatikáni Szent Péter-bazilika kupolájába. Az egyházfő most sem indokolta távozását, mindössze annyit mondott, az egyház érdekében döntött így.


– Köszönöm a kedvességeteket! Úgy döntöttem, lemondok arról a posztról, amivel az Úr 2005 áprilisában ajándékozott meg. A döntést teljes szabadságomban, az egyház érdekében hoztam meg sok ima és a lelkiismeretem Isten előtti vizsgálata után – mondta XVI. Benedek.

Az egyik hivatalos vatikáni lap úgy tudja, a pápa már hónapokkal ezelőtt döntött: a tavaly márciusi kubai és mexikói látogatás ugyanis nagyon megviselte. XVI. Benedek távozásának napján – február 28-án – utoljára celebrál szentmisét. Utódjáról a március 15-én kezdődő konklávén döntenek majd a Vatikánban.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!