2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

CPAC Magyarország 2024 07:30

Elvonás: ezzel nem számoltak a tervezésekor

2014. július 24., csütörtök 11:00, frissítve: csütörtök 18:01

Nem számolt a nemzeti parkok és az egyetemek érintettségével a kormány az agrárpénzek elvonásának tervezésekor. Az állami intézmények veszteségeit a költségvetésből pótolnák ki.

Elismerte az agrárgazdasági helyettes államtitkár, hogy a területalapú támogatások megvonásának tervezésekor nem számoltak azzal, hogy az majd nemzeti parkokat vagy egyetemeket is érint. Feldman Zsolt Magyarország élőben című műsorunkban elmondta: a költségvetésből kell majd kipótolni az állami intézmények így keletkezett esetleges veszteségeit.

„A kormánynak az a felelőssége, hogy ha ez 2015-ben valóban bekövetkezik, akkor a költségvetési tervezéskor, ami a működéshez szükséges, azt betervezze és beállítsa. Tehát agrárpolitikai célokat nem kell alárendelni annak, hogy adott esetben néhány állami intézmény gazdálkodását ez hogyan érinti, amennyiben sérül a bevételi oldaluk, azt a költségvetési tervezésnél meg kell próbálni korrigálni” – fogalmazott Feldman Zsolt agrárgazdasági helyettes államtitkár.

Agrárközgazdászok szerint az új rendszer miatt több ezer munkahely szűnhet meg, a kisgazdaságok ugyanis nem tudják majd alkalmazni a nagyüzemektől elbocsátottakat. Bővebben >>>

Elutasítja az agrártámogatási rendszer és a birtokpolitika átalakítását a Mezőgazdasági, Erdészeti, Élelmiszer-ipari és Vízügyi Dolgozók Szakszervezete (Médosz). Nyilatkozatukban azt kifogásolják, hogy a kormány nem közölte, hogyan fogják kompenzálni azokat a mezőgazdasági társaságokat, amelyektől támogatást vonnak el. Az érdekképviselet arra is választ szeretne kapni, hogy az állattenyésztésre, integrációra, kertészetre, illetve a foglalkoztatásra milyen többlettámogatások vehetők majd igénybe. A Médosz a támogatásokat másként csoportosítaná át, nem a birtokok nagyságát, hanem a foglalkoztatottak számát venné alapul. Szerintük az lenne elfogadható, ha azok kapnának támogatást, akik 100 hektáronként 7-8 teljes munkaidős munkavállaló foglalkoztatását vállalják.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!