2024. 05. 21. Kedd Konstantin napja
Jelenleg a TV-ben:

A moszkvai fogoly - Bethlen István

Következik:

Híradó 12:00

Elutasították az Evobank keresetét

,

2014. szeptember 2., kedd 17:24, frissítve: szerda 08:29

Első fokon az állam nyert az Evobankkal szemben – a Fővárosi Törvényszék elutasította a pénzintézet devizahiteles-keresetét. A bírónő indokolásában azt mondta, hogy az átláthatóság elvének nem feleltek meg a bank által kötött devizahiteles-szerződések. A fogyasztó ugyanis nem lehetett tisztában többletkötelezettségeivel, azok mértékével, de nem tudták ellenőrizni a szerződő felek azt sem, hogy jogosak-e a bank egyoldalú szerződésmódosításai. Az elsőfokú ítélet szerint a törlesztőrészletek emelésére és csökkentésére sem volt rálátásuk a fogyasztóknak. Az FHB Bank által indított perben szeptember 17-re halasztották a határozathozatalt.

Már csak az ítélethirdetésre vártak a felek a devizahiteles-perben a Fővárosi Törvényszéken. A bíróság kimondta: a bank által egyoldalúan módosított devizahitel-szerződések nem voltak átláthatók, a fogyasztó nem tudta megállapítani, hogy a szerződési körülmények megváltozása milyen hatással lesz a törlesztőrészletére és a kamatra.

– Nem felelnek meg ezek az általános szerződési feltételek az átláthatóság követelményének, a fogyasztó nem tudta ellenőrizni azt, hogy a körülményváltozásból adódó többletterhek jogosak-e, azt sem tudta ellenőrizni, hogy a szerződésmódosítások rá hátrányosak-e. Nem tudott fellépni ebből kifolyólag, mivel az ellenőrzés nem volt részére lehetséges a pénzügyi intézménnyel szemben esetlegesen abban az esetben, ha őt hátrányosan érintette a körülményváltozás – jelentette ki Henzsel Annamária bíró.

Az ítélet szerint az egyoldalú szerződésmódosítások után a fogyasztók nem tudták ellenőrizni terheik növekedését, ezt azonban rögzíteni kellett volna az új szerződésekben. „Ami a felperesi kereset elutasításához vezetett, az az, hogy a szerződésmódosítást lehetővé tevő valamennyi kikötésnek a bíróság álláspontja szerint meg kell határoznia a fogyasztó terheinek alakulását, ki kell tűnnie annak az oklistában szereplő körülményváltozások milyen okból, milyen mértékben hatnak a költség és a kamat mértékére” – tette hozzá a bíró.


Az Evobank jogtanácsosa nem lepődött meg az ítéleten.

Puskás Mónika: – Azért váratlan nem volt, az előzmények ismeretében!
Riporter: – De miért nem volt váratlan?
Puskás Mónika: – Eddig mindenki elbukta.
Riporter: – Fellebbezni fognak?
Puskás Mónika: – Nem tudom.

Nem hozott viszont döntést a Fővárosi Törvényszék az FHB Bank által indított perben. A bank szerint az állam hibázott a devizahiteles-törvény megalkotásakor, mert a jogszabály életbe lépése előtt nem konzultált az Európai Központi Bankkal, holott erre uniós jogszabály kötelezte. De a visszamenőlegességet is sérelmezték a keresetben. A pénzintézet jogi képviselője szerint a bank a világgazdaságban végbemenő változások miatt volt kénytelen megemelni a kamatokat.

– A ténylegesség és az arányosság elvét illetően arra hivatkozik, hogy ezek mind forrásköltségek, amelyek közvetlen befolyással vannak a kamatra és a költségekre, illetve a jogszabályi előírásoknak megfelelően a felperesnek kötelessége folyamatosan fenntartani a likviditását. Bevételének meg kell haladnia a kiadásait, így a szabályozói környezet, a hitelkockázat és a bank feltételeinek kedvezőtlen változása növeli a felperes kötelezettségeit, és ezeket a termék árába be kell építenie – tette hozzá a Fővárosi Törvényszék bírája, Zsitva Ágnes.

Az FHB Bank által indított perben szeptember 17-én hoz határozatot a bíróság.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!