2024. 09. 19. Csütörtök Vilhelmina napja
Jelenleg a TV-ben:

Az elveszett király

Következik:

Napi aktuális 04:00

Eltérítették az eltűnt maláj gépet?

2014. március 15., szombat 10:15, frissítve: vasárnap 13:16

Valószínűleg eltéríthették az egy hete eltűnt maláj gépet. A délkelet-ázsiai ország miniszterelnöke közölte: a legújabb információk arra utalnak, hogy az utasszállító kommunikációs eszközeit szándékosan kapcsolták ki. Azt is megerősítette, hogy a gép óráig repülhetett azután, hogy megszakadt vele a kapcsolat. A Boeing 777-es felkutatásában 13 ország vesz részt, Vietnám ugyanis leállította a keresést.

Egy hete hiába keresik a múlt szombaton eltűnt maláj repülő roncsait a nemzetközi kutatócsapatok. A gép a Dél-kínai tenger felett tűnt el, ennek ellenére már nem ott, hanem az Indiai-óceánban, Thaiföld északi részén, valamint Indonéziától délre keresik. A maláj miniszterelnök szerint – abból kiindulva, hogy a gép még hét óráig repült, miután megszakadt vele a kapcsolat – arra a következtetésre jutottak, hogy valószínűleg eltérítették. Erre utal az is, hogy valaki szándékosan kikapcsolta a jármű kommunikációs eszközeit. „Nyugatra fordult a gép, a Maláj-félsziget felé, ezután északnyugatnak vette az irányt, majd elhagyta a katonai radarok által lefedett területet. Ezek az útirány-változtatások arra utalnak, hogy valaki szándékosan térítette el” – mondta Najib Razak.

A kormányfő közölte: továbbra sem vetik el annak a lehetőségét, hogy baleset történt, de a nyomozás során mostantól elsősorban azt próbálják kideríteni, hogy az utasok egyike vagy a pilóták téríthették-e el a gépet. A 239 embert szállító járaton többségben kínai állampolgárok utaztak. Az eltűntek családtagjai abban bíznak, hogy minél előbb kiderül az igazság.

A legújabb információk alapján azt sem lehet kizárni, hogy az egyik pilóta akart öngyilkosságot elkövetni. Ez már korábban is előfordult: 1997-ben egy egyiptomi, és 1999-ben egy szingapúri gép is azért zuhant le.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!