2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Körhinta

Következik:

Híradó 22:15

Először történik ilyen a rendszerváltás óta

2012. december 8., szombat 18:49, frissítve: vasárnap 14:24

Szociálliberális kormány megalakulására számítanak a bukaresti politikai elemzők a vasárnapi parlamenti választások után. A legfrissebb felmérések szerint a jelenleg is kormányzó pártszövetség a képviselői helyek több mint felét megszerzi. A rendszerváltás óta először két magyar politikai alakulat indul a választásokon.

Az előzetes felmérések szerint a választópolgárok többsége a kormányzó Szociálliberális Szövetségre voksolna, még a kétharmados többség elérését sem tartják kizártnak az elemzők. A balliberális alakulat politikusai azt mondták, felfüggesztik az államfőt, ha az nem a jelenlegi miniszterelnököt, Victor Pontát bízza meg kormányalakítással.

– Csak a választások után derül ki, hogy ki tud többséget kialakítani a parlamentben, hogy kit jelölhetek miniszterelnöknek. Hogy lehet valaki már most annyira biztos benne, hogy meglesz a többsége? Az ilyesmiről nem nyilatkozni kell, az a parlamentben dől el – mondta az államfő, Traian Basescu.

A romániai magyar politikai szervezetek szerint életbevágóan fontos, hogy minél nagyobb legyen a részvétel az új egyfordulós választási rendszerben.

– Ismerjük a bukaresti képviselet kérdését, ez ne azt jelentse a választóknak, hogy ezek a fiúk megoldják. Azt gondolom, hogy december 9-én együtt kell megoldanunk. Utána tudunk továbbra is erősek maradni, mert lehetek bármennyire tapasztalt abban a munkában, amit végzek, hogyha nincs egy erős parlamenti mandátum, sokkal gyengébben tudok dolgozni – jelentette ki Korodi Attila, az RMDSZ képviselője.

A felmérések szerint az RMDSZ bejut a parlamentbe, öt százalék fölött áll. Az Erdélyi Magyar Néppárt az alternatív választási küszöb elérésében bízik, ehhez hat képviselői és három szenátori helyet kell megszerezniük.

– E kettő között kell választania a romániai magyarságnak. Követjük a posztkommunista visszarendeződés, vagy a rendszerváltozás útját. Az Erdélyi Magyar Néppárt választ ad a kommunizmusra, a posztkommunizmusra, a rendszerváltozás kérdéseire és a nemzeti kérdésekre – mondta Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

Az RMDSZ mind a 452 választókerületében indít jelöltet, míg az EMNP 79-ben.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!