2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Eljön Nagy-Britannia vége?

Ma eldől, melyik oldalra billen Skócia

2014. szeptember 18., csütörtök 12:00, frissítve: csütörtök 19:03

Példa nélküli, 80 százalék feletti részvételre számítanak a szakértők a skóciai népszavazáson. Magyar idő szerint este 11 óráig négymillió 16 éven felüli választó mondhat véleményt arról, hogy több mint háromszáz év után elszakadjon-e Skócia az Egyesült Királyságtól. Az utolsó közvélemény-kutatások szerint megjósolhatatlan a végeredmény: mindkét tábornak majdnem azonos a támogatottsága, így a referendumot a félmillió bizonytalan szavazó döntheti el. Az első részeredmények hajnali 3 órakor várhatók.

„Ne hagyjatok el minket! Ne hagyjátok, hogy lenyugodjon a nap uniónk felett” – hirdeti néhány angol újság címlapja a skót függetlenségről szóló szavazás reggelén. A skót lapok viszont a történelmi lehetőségre figyelmeztetik a választókat: „Sorsdöntő nap, válasszatok jól!” – áll a címlapokon.

Skóciában magyar idő szerint reggel nyolc órakor kezdődött a voksolás, szemerkélő esőben. 4 millió 285 ezer ember regisztrált szavazni, ez a 16 év feletti skóciai lakosság 97 százaléka. A politikusok már reggel az urnákhoz járultak. Gordon Brown miniszterelnök azt szeretné, ha Skócia Nagy-Britannia része maradna. Alex Salmond, Skócia függetlenségpárti miniszterelnöke még 2012 elején jelentette be, hogy 2014-ben népszavazással szeretnének elszakadni Nagy-Britanniától.

A függetlenséget ellenzők enyhe előnyben vannak a közvélemény-kutatók utolsó felmérései szerint: 48 százalék szakadna el Nagy-Britanniától, 52 százalék viszont maradna – igaz, ez az eredmény hibahatáron belül van.


A Reuters által megkérdezett szavazók mindenesetre a függetlenség mellé teszik az X-et a szavazólapon. „Igennel fogok szavazni. Korábban még nemet mondtam volna, de aztán megváltozott a véleményem, mivel reményteljesebbnek látom a jövőt függetlenül. Ellenkező esetben minden maradna úgy, ahogy most van, ráadásul eléggé zavar a brit jobboldal előretörése az Egyesült Királyság többi részében. A lányomnak több nemzetisége van, és azt szeretném, ha egy fair és igazságos társadalomban nőne fel” – mondta Andrew Burnett.

Egy másik skót szavazó szerint is szükség van változásra. „Igennel szavaztam, méghozzá azért, mert nagyon szeretném, ha Skócia független lenne. Egy másik, szociálisan igazságos Skóciát akarok. Egy olyan országot, ahol nincs jelentős különbség a gazdagok és a szegények között, amely a skandináv modellt követi, és amely nem vesz részt illegális háborúkban” – mondta Lisa Clark.

Az elszakadást ellenzők azzal érvelnek, hogy Skócia a mostaninál több jogot kapna Londontól cserébe a maradásért, ráadásul gazdaságilag is jobban járna. A függetlenségpártiak viszont azt mondják, hogy most végre teljesen a saját kezébe vehetné sorsát Skócia, ráadásul megkapná az északi-tengeri brit olaj nagy részét.

Skócia több mint háromszáz éve tagja Nagy-Britanniának. Hogy a jövőben is az marad-e, az péntek hajnalra derül ki.

Obama és Rajoy az egységet támogatja

Nagy-Britannia egységét támogatja az amerikai elnök. Barack Obama Twitter-üzenetében kijelentette, reméli, a szigetország erős és szilárd marad a referendum után is. Az amerikai elnök hangsúlyozta, az Egyesült Királyság az Amerikai Egyesült Államok kivételes partnere, egy erő, amely a jóért küzd egy instabil világban.

A spanyol miniszterelnök is a skót függetlenség ellen érvel. Mariano Rajoy egy baszk képviselő kérdésére úgy nyilatkozott a madridi parlamentben, hogy gazdasági visszaesést és szegénységet eredményeznek az Európában zajló elszakadási folyamatok, és „megtorpedózzák” az unió szellemiségét. Szerinte az európai egyezmények értelmében ha egy tagország egy része elszakad és önállósul, akkor elveszíti uniós tagságát. Ugyan kérheti felvételét, de nem élvezhet kivételes bánásmódot, a csatlakozási folyamat évekig is eltarthat. A spanyol kormányfő hozzátette, sok különbség van a skót és a november 9-i katalán függetlenségi népszavazás között, mert szerinte a skótoknak jóval kisebb mértékű az önállósága, mint a katalánoknak vagy a baszkoknak Spanyolországban.

Megosztottak a skótok

A skótok megosztottságról számolt be a Hír TV-nek egy Glasgow-ban élő magyar. Banicz József szerint sokan azért szavaznak az unió mellett, mert tartanak a függetlenség gazdasági következményeitől.

Az EB nem kommentál

Az Európai Bizottság nem kommentálja hivatalosan a skóciai népszavazást, és nincs napirenden az sem, hogy az eredmények ismeretében rendkívüli külügyminiszteri tanácsot hívjanak össze.

Mindkét félnek sok vesztenivalója van

A skótok és a britek is sokat veszíthetnek a függetlenséggel – a Hír Televíziónak nyilatkozó szakértő szerint. Egedy Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára azt mondja: amennyiben a skótok az elszakadásra szavaznak, gyengülhet Nagy-Britannia súlya, sőt egyes nemzetközi intézményekben még a tagsága is megkérdőjeleződhet.

– Hogy mit veszíthetnek? Sokat, hiszen Skócia azért egy jelentős része az uniónak, területben, népességben meggyengül, ez a nemzetközi súlyának a csökkenésével jár. Fölmerül számos intézményben, nemzetközi intézményben a tagság kérdése, tehát sokat veszíthetnek a britek, de a skótok is sokat veszíthetnek. Ez egy kölcsönös kockázat – mondta Egedy Gergely.

Skócia akár függetlenségi hullámot is elindíthat

A Hír TV-nek nyilatkozó külügyi szakértő szerint ha Skócia a függetlenségre voksol, akkor egész Európában elszakadási hullámot indíthat el. Gálik Zoltán szerint ugyanakkor a katalán helyzet sok tekintetben különbözik a skót ügytől.

– Ha független lenne Skócia, akkor biztos, hogy megindulnának a folyamatok. Miért van másról szó? Azért, mert az Egyesült Királyság – Anglia és a többi nép – egyetértett abban, hogy ha ők szeretnének az önrendelkezés jogával élni és elszakadni, akkor ezt megadják. Spanyolországban pontosan az ellenkezője van, már most van egy nagyon magas szintű autonómia, és az alkotmánybíróságnál van a kérdés, hogy lehet-e egyáltalán népszavazást tartani. Ott nem volt egy központi akarat arra, hogy megtörténjen ez a folyamat – mondta Gálik Zoltán.

A skót függetlenség mellett tüntettek Doneckben

A kelet-ukrajnai Doneckben ma a skót függetlenség mellett tüntettek. Az oroszbarát szakadárok ellenőrzése alatt álló régióban az emberek a skótok szabadságharcához hasonlítják küzdelmüket. Az ukrán elnök szerint Vlagyimir Putyin azzal fenyegetett NATO-tagállamokat, hogy az oroszok két nap alatt bevennék Varsót, Rigát, Vilniust vagy Bukarestet, ha akarnák. Bővebben>>

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!