2024. 05. 08. Szerda Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Elismerte a miniszterelnök, hibás a rendszer

2015. január 10., szombat 12:24, frissítve: vasárnap 14:17

A francia miniszterelnök elismerte, hogy hibás a terroristákat megfigyelő és kiszűrő rendszer. Manuel Valls úgy fogalmazott: „amikor 17-en meghalnak, azt jelenti, hogy vannak hibák”. Délelőtt az elnöki palotában válságtanácskozást tartottak a kormány tagjai részvételével. Párizsban holnap lesz megemlékezés az ártatlan áldozatokért, az eseményen ott lesz a világ számos vezetője, köztük Orbán Viktor miniszterelnök is.

A terror napjai után az emlékezésé a főszerep Párizsban. A Köztársaság térre virágokkal és gyertyákkal érkeztek a helyi lakosok, miközben a világhírű turistalátványosságon, a Diadalíven is megjelent a „Charlie vagyok” szolidaritási mozgalom jelszava, amelyet az egész francia főváros nevében hirdetnek. A Charlie Hebdo vezetősége még korábban úgy döntött: szerdán újra megjelenik a lap, a szám címe A túlélők újsága lesz.

Francois Hollande elnök szerint nem múlt el a terrorveszély Franciaországban, ezért fokozott óvatosságra intette a lakosságot. Az államfő is részt vesz a vasárnapra tervezett párizsi meneten, amelyet a francia pártok az áldozatok emlékére és a terrorizmus ellen szerveznek. A meneten Angela Merkel német kancellár és David Cameron brit kormányfő mellett Orbán Viktor miniszterelnök is ott lesz. „A világ számos állam- és kormányfője fejezte ki szolidaritását irányunkban. Sokan jelezték, hogy ott lesznek a vasárnapi eseményen. Ott leszek velük, és arra szólítok minden francia férfit és nőt, hogy vasárnap együtt álljanak ki a demokratikus értékek, a szabadság, a pluralizmus mellett, amelyeket Európa képvisel. A nehézségek megerősítenek minket. Éljen soká a Köztársaság, éljen soká Franciaország!” – fogalmazott a francia elnök.


A vasárnapi menetre nem utazik el, de támogatásáról biztosította Franciaországot az amerikai elnök is. „A francia kormányt továbbra is fenyegeti a terror, továbbra is ébernek kell maradnia, a helyzet változékony. Hollande elnök úr egyértelművé tette, hogy mindent megtesznek az emberek védelme érdekében. Fontos, hogy az emberek megértsék: Franciaország a legrégibb szövetségesünk. A franciáknak tudniuk kell, hogy az Egyesült Államok mellettük van és lesz. Gondolataink és imáink az érintett családokkal vannak. Együtt gyászolunk velük, együtt harcolunk a közös értékeinkért, az egyetemes értékekért, amelyek összekötnek minket barátként és szövetségesként” – mondta Barack Obama.

Az Anonymus globális hackercsoport közben egy videóban üzent hadat a terroristáknak. A számítógépes kalózok név szerint említik az al-Kaidát és az Iszlám Államot, és a szervezetek tagjainak azt ígérik: bárhol is vannak, megtalálják őket, és bosszút állnak rajtuk – figyelve és megakadályozva a terroristák online tevékenységeit.

 

Közben a Demokratikus Koalíció is közölte, Gyurcsány Ferenc is részt vesz a francia köztársasági meneten Párizsban, a Francia Köztársaság budapesti nagykövetének meghívására.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!