2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Elhalasztott ítélethirdetések a devizahiteles perekben

2014. augusztus 26., kedd 17:31, frissítve: szerda 10:06

Sorra halasztják el az ítélethirdetést a devizahiteles perekben a bíróságok. Ma nyolc pénzintézet keresetét tárgyalták. A legtöbb bank a törvényt bírálja, és a jogszabály megsemmisítését szeretnék elérni az Alkotmánybíróságnál. A törvény szerint a perekben a pénzintézeteknek kell bizonyítani, hogy tisztességesen jártak el, amikor egyoldalúan megemelték a kamatot, a díjat vagy a költségeket.

Ötdoboznyi irattal érkeztek az Erste Bank ügyvédei a tárgyalásra. A pénzintézet összes belső szabályzatát magukkal hozták. A papírokkal akarják bizonyítani, hogy tisztességesen jártak el az ügyfelekkel szemben, amikor egyoldalúan kamatot emeltek. Az állam képviselője azonban arra kérte a tanácselnököt, hogy ne vegye figyelembe az iratokat, mert azok nem bizonyító erejűek.

„A banki üzletpolitika megváltozására hivatkozással is módosíthatta a felperes a kamatot, díjat, költséget (…) ez a felperes szubjektív döntésén múlott, erre a becsatolt iratoknak semmilyen relevanciájuk nincsen” – érvelt Illés István, az állam jogi képviselője.


Az Erste Bank csaknem kétszáz oldalas keresetet nyújtott be. Ebben egyebek közt a per felfüggesztését és uniós bírósági eljárást kezdeményez, mert szerinte a devizatörvény diszkriminatív és sérti az egyenlőség elvét. Emellett azt is kérte a pénzintézet, hogy a bíróság forduljon az Alkotmánybírósághoz a törvény miatt.

A tanácselnök végül elnapolta a tárgyalást.

Itt sem született ítélet

Nem született ítélet a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. ügyében sem. A pénzintézet ügyvédje azzal érvelt, hogy szerinte az állam nem kérheti számon, amiért nem írták előre a szerződésekbe a várható többletköltségek pontos összegét.

„Száz százalékban a gazdasági szereplők sem láthatják előre a változások mechanizmusát, az indokokat, az okokat teljes mértékben, ez a kapitalizmus” – mondta Nagy Szabolcs, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. jogi képviselője.

Az állam képviselője szerint ezzel nem lehet érvelni, a bankoknak a körülmények ellenére is tisztességesen kellett volna eljárniuk az ügyfelekkel szemben. Ezért a felperes keresetének elutasítását kérte a bíróságtól.

Az MKB-Euroleasing Autólízing, a Raiffeisen lízing, a Sopron Bank és az Evo Bank keresete ügyében is elhalasztotta az ítélethirdetést a Fővárosi Törvényszék. A cégek szeptember elején számíthatnak határozatra.

Részleges döntés a Raiffeisen ügyében

A Raiffeisen esetében viszont már részleges döntést hozott a Fővárosi Törvényszék: elutasította azt az indítványt, hogy a bíróság forduljon az Alkotmánybírósághoz és az Európai Bírósághoz a devizahitelek ügyében. A bank jogi képviselői a tárgyaláson azzal próbálták bebizonyítani, hogy tisztességesen jártak el a devizahitelesek ügyében, hogy mindent az aktuális jogszabályok szerint csináltak. A Raiffeisen Banknak majdnem 15 ezer devizahitel-szerződése van Magyarországon. Az ügyben ítélethirdetés szeptemberben várható.

Az OTP ismét benyújtja

Formai okokból elutasította az OTP Bank, az OTP Jelzálogbank, a Merkantil Bank és az OTP Ingatlanlízing kereseteit a bíróság, a bank közlése szerint ezeket módosított formában ismét benyújtják majd. A történtek miatt viszont azt nem lehet tudni, hgy az OTP csoport kereseteit mikor tárgyalja a törvényszék.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!