2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Életveszélyes a levegő

2013. június 20., csütörtök 20:38, frissítve: szombat 12:45

Életveszélyessé vált a légszennyezettség mértéke Szingapúrban. A délkelet-ázsiai országba a szomszédos Indonézia felől érkezett olyan füstfelhő, amely megkötötte a levegőben lévő szennyező anyagokat. Indonéziában gyakran engedély nélkül is égetik az erdőket, hogy legyen hely a pálmaültetvényeknek.

Sűrű szmog borítja Szingapúrt. A ködben alig lehet látni, a városban pillanatok alatt elfogytak a gézmaszkok.

„Az egész környéket bejártam, hogy maszkot találjak, de sehol nem volt, mindenhol elfogyott. Minden boltban voltam, a végén az egyik gyorsétteremből szereztem papírszalvétát” – mondja az egyik helyi lakos.

A rossz látási viszonyok miatt több repülőjáratot is töröltek. De a szmog nemcsak a turisták városnézését tette tönkre, elérte az egészségre ártalmas szintet.

„A legnagyobb aggodalmat az apró részecskék okozzák, amiket belélegeznek, és a tüdő mélyebb rétegeibe is eljutnak. Néha a véráramba is bekerülnek, és nagyon nagy károkat okoznak, különösen a légúti és az érrendszerben. Emiatt aggódunk leginkább” – nyilatkozta Malcolm Mahadevan, az állami egyetemi kórház főorvosa.


A szmog oka, hogy a szomszédos Indonézia felől hatalmas füstfelhő érkezett erdőtüzek miatt. Indonéziában azért égetik az erdőket, hogy legyen elég hely a pálmaolaj-termeléshez szükséges ültetvények számára. Az égetés főleg a júniustól szeptemberig tartó száraz évszakban veszélyes. A tiszta levegőjéről és szigorú környezetvédelmi előírásairól ismert városállam a felelősök felkutatását követeli Indonéziától.

„Műholdas képeket adtunk át Indonéziának, hogy segítsünk nekik megtalálni azokat a cégeket, amelyek felelősek a tűzért. A hatóságok tájékoztattak minket, hogy az érintett cégek szingapúri és malajziai kötődésűek. Ezért erre is kértünk bizonyítékokat, hogy ha tényleg vannak olyan szingapúri cégek, amelyek közvetlenül is érintettek, akkor fel tudjuk venni velük a kapcsolatot” – mondta el Lee Hsien Loong szingapúri miniszterelnök.

A szingapúri hatóságok szerint a füst- és párafelhő olyan sűrű, hogy a szmoghelyzet még hetekig, akár hónapokig is eltarthat.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!