2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Élestölténnyel lőtték, akit értek

2014. május 3., szombat 18:50, frissítve: vasárnap 08:08

Ukrajnának joga van megvédeni területi egységét, ezért az Egyesült Államok és az Európai Unió elfogadja a kelet-ukrajnai offenzívát – ezt az ENSZ és a NATO küldöttei is megerősítették rendkívüli ülésükön. Kelet-Ukrajnában három városban is halálos összecsapások voltak az ukrán katonák és az orosz szakadárok között, Odesszában pedig több mint 30-an haltak meg, amikor orosz szeparatistákra gyújtottak egy épületet. A kijevi vélemény szerint az oroszok lemészárlását épp Moszkvából rendelték meg, mert ez háborús ok lehet. Az orosz elnöki hivatal szerint elvesztették befolyásukat az ukrajnai szakadárok felett.

Lángoló járművek és páncélosok a kelet-ukrajnai Kramatorszk városában. Egész délután tartott a harc az ukrán hadsereg és a helyi orosz szakadárok között. Ukrán katonák Szlovjanszk külvárosában két napja indítottak offenzívát, hogy a szakadár oroszok állásait felszámolják a jövő hétre tervezett népszavazás előtt. Nyílt katonai összecsapás itt szombaton nem történt, de fegyverek civileknél és azonosító nélküli katonáknál is vannak, több kelet-ukrajnai városban pedig ismeretlenek éles tölténnyel lőttek oroszokra és ukránokra is. „Fotóztam éppen, amikor eltalálták a karomat. Először azt hittem, hogy kővel dobtak meg, nem is véreztem, megpróbáltam elindulni a tér másik része felé, amikor a lábamat is eltalálták, aztán pedig hátba lőttek” – mondta egy blogger-újságíró.

Volt, aki a füsttől fulladt meg

A legvéresebb harc Odesszában volt. Itt csak a lakosság harmada orosz, kétharmada ukrán. Ők péntek este felgyújtották az oroszbarát tüntetők táborát, majd azt az épületet is, ahová az oroszok menekültek. Volt, aki a füsttől fulladt meg, mások kiugrottak az ablakon. Az ukrán hírszerzés szerint az oroszok lemészárlását valójában Moszkvából szervezték meg, hogy az állampolgáraik védelmére hivatkozva beavatkozhassanak. „Az odesszai összecsapásokat külföldről szervezik Viktor Janukovics korábbi emberei. A Dnyeszter Menti Köztársaságból utaztattak szeparatistákat Odesszába, hogy harcot provokáljanak ki velünk. Tudjuk, hogy hosszú, elhúzódó háborúra kell készülünk” – hangzott a kijevi vélemény.



A moszkvai álláspont szerint az ukrajnai lázadókat már ők sem tudják kontrollálni, de valószínűleg épp orosz nyomásra engedték szabadon azt a hét EBESZ-megfigyelőt, akiket egy hete raboltak el orosz szakadárok Kelet-Ukrajnában. Az amerikai álláspont szerint is Oroszország a felelős, amit az ukránok csinálnak, az csak jogos önvédelem. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésen tárgyalt a válságról.

A háborús helyzet az amerikai fegyveriparnak is jól jön: a NATO kötelezné a kelet-európai tagállamokat, hogy az eddiginél többet költsenek fegyverekre. Barack Obama és Angela Merkel arról állapodott meg, hogy Amerika és az EU a május végi ukrán elnökválasztás után újra szigorítja az oroszokra vonatkozó szankciókat, és ha Moszkva nem vonja vissza a fegyvereseit, korlátozásokat dolgoznak ki az orosz GDP legfontosabb forrásával, az energiaiparral kapcsolatban is.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!