2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Elégedetlen az ukrán ellenzék a tárgyalásokkal

2013. december 13., péntek 21:00, frissítve: vasárnap 08:10

Egyelőre nem közeledtek az álláspontok az ukrán kormány és az ellenzék között kezdődött tárgyalásokon. Az ellenzék az uniós integráció folytatása mellett a kormány lemondását is követeli. A kabinet bizonyos feltételekkel hajlandó aláírni az uniós megállapodást, de nem kíván távozni a hatalomból.

Ellenzéki tüntetők éneklik az ukrán himnuszt péntek délután Kijev belvárosában. A demonstrálók hetek óta az utcákon akarják elérni, hogy a kormány változtassa meg döntését és írja alá a társulási szabad kereskedelmi megállapodást az Európai Unióval.

A kabinet engedett és tárgyalásokat kezdett az ellenzékkel és korábbi állami vezetőkkel a válság politikai megoldásáról. Az ellenzék egyik fő követelése már teljesült: egy ukrán bíróság szabadon engedte azt a kilenc tüntetőt, akiket a november végi utcai összecsapások után vettek őrizetbe. Az akkori rendőri fellépést ma már az ukrán elnök is elítélte: „Fel vagyok háborodva a Függetlenség téri radikális történések miatt, amelyeket a provokátorok és a hatóságok együttesen követtek el. A hatóságok viselkedése nem volt megfelelő.”

Az ellenzék emellett az uniós integráció folytatását, valamint a kormány menesztését és előre hozott parlamenti és elnökválasztások kiírását követelte az egyeztetéseken. „A mély politikai és gazdasági válságot csak úgy lehet megoldani, ha változtatunk a hatalmi struktúrákon. Leonyid Kravcsuk tudja ezt, hiszen 1994-ben, a bányászsztrájk idején előre hozott parlamenti és elnökválasztásokat írtak ki. A mostani helyzetben is ez lenne az ideális megoldás” – vélekedik Vitalij Klicsko, az Ütés párt vezetője.

Az ukrán kormány november végén orosz gazdasági nyomásra hivatkozva nem írta alá az uniós megállapodást. Attól tartottak ugyanis, hogy Moszkva megemeli a gáz árát, korlátozza az ukrán importot és így csődbe taszítja az amúgy is válsággal küszködő gazdaságot. A hatalmas tiltakozás és a Nyugat nyomására Kijev azóta felülbírálta álláspontját, és már hajlandó aláírni az uniós szerződést, ha az EU anyagilag kárpótolja az országot és segít elkerülni a csődöt.

Lemondani azonban továbbra sem hajlandó a kormány, így az ellenzéki vezetők végül csalódottan távoztak a tárgyalásokról.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!