2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Eldőlt a pápaválasztó konklávé időpontja

2013. március 8., péntek 19:14, frissítve: szombat 17:28

Jövő hét kedden kezdődik a pápaválasztó konklávé. Így döntöttek a Vatikánban összegyűlt bíborosok, miután tegnap az utolsó, 115. egyházi vezető is csatlakozott hozzájuk. A konklávé helyszínét már elkezdték előkészíteni az eseményre. Szakértők szerint március utolsó hetében felszentelhetik az új pápát.

Március 12-én, kedden kezdődik a pápaválasztó konklávé a Vatikánban, jelentette be Federico Lombardi szentszéki szóvivő. Erről a Rómában összegyűlt 115 bíboros határozott.

Az egyházi vezetők hétfő óta tanácskoznak a Vatikán ügyeiről, dönteni eddig létszámhiány miatt nem tudtak. Csütörtök este azonban az utolsó választásra jogosult, vietnami bíboros is megérkezett Rómába. A konklávé helyszínét már napok óta készítik a nagy eseményre. Kedden lezárták a Sixtus-kápolnát. Azóta elkezdték az ablakok befedését, és a kemence összeszerelését is. Ide dobják majd be a szavazócédulákat, miután összesítették a voksokat.

Hétfő óta már látható az új katolikus egyházfő ruhája is. Az egyik olasz kereskedés évszázadok óta készít reverendákat és ünnepi viseleteket a pápáknak. Van olyan, amelyet állati szőrme díszít. – Imádkozni fogunk, és arra kérjük az új pápát, hogy ne viseljen szőrme díszítésű ruhát – mondta Walter Caporale állatvédő. „Elég csak II. János Pálra vagy VI. Pálra gondolni. – Mindketten szerették az állatokat, az új pápának is ezt az irányvonalat kell követnie” – nyilatkozta az aktivista.

Szakértők szerint a nagyhétre, amely idén március utolsó hete, már jó eséllyel felszentelhetik az új pápát. A konklávék ideje az előző két egyházfő esetében sem tartott egy hétnél tovább. XVI. Benedeket a gyűlés második napján, míg elődjét, II. János Pált a negyediken választották meg.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!