2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

„Egy vokssal százezer embert gyilkoltak meg”

2013. július 18., csütörtök 10:26, frissítve: csütörtök 20:01

Az athéni parlament megszavazta a közalkalmazottak tömeges elbocsátását is tartalmazó újabb megszorító csomagot. A dél-európai ország így hozzájuthat a mentőhitel következő, 7 milliárd eurós részletéhez. A szerda esti szavazás idején ezrek tüntettek a törvényhozás épülete előtt.

„Fogjátok a mentőcsomagot, és húzzatok el!” Több ezer fős tömeg intene búcsút Görögország nemzetközi hitelezőinek. A athéni parlament előtt a tüntetők a kormány távozását is követelték.

„Ezt a kormány le kell váltani, mert csak szenvedést hozott a népnek. Meg kell állítani, a megszorítások szétrombolták az országot” – mondta egy ellenzéki képviselő.

A tiltakozók, úgy tűnik, belefáradtak a megmozdulásokba, a résztvevők száma messze elmaradt az egy évvel ezelőtti tüntetésekéitől. Pedig a parlament nem akármilyen intézkedéseket fogadott el név szerinti szavazással: 25 ezer közszolgát bocsáthatnak el – elsősorban a tanárokat és a városi rendőröket érinti az intézkedés.

„Nagyon csalódottak vagyunk, súlyos csapás a méltóságunknak. Szétrombolták a műszaki egyetemeket, amelyek minden európai országban az oktatásunk gerincét jelenti” – vélekedett egy tanár.

A tiltakozók szerint az intézkedések tovább növelik a munkanélküliséget, pedig a lakosság több mint negyedének már most sincs állása. „Egy vokssal százezer embert gyilkoltak meg. Az embereket ölik meg a szavazataikkal!” – adott hangot véleményének egy iskolai biztonsági őr.

Az athéni kormány egyebek között ezt vállalta azért, hogy hozzájusson az ország finanszírozásához elengedhetetlen 240 milliárd eurós mentőhitel következő, 7 milliárdos részletéhez. Az összeget az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól kapja Görögország, amely az elmúlt három évben fizetés- és nyugdíjcsökkentést, állami vállalatok eladását is elfogadta a közkiadások csökkentésére hivatkozva.

Az érintetteknek sovány vigasz, hogy egyes luxuscikkekre különadót vetnek ki, s a képviselők a válság kezdete óta először adócsökkentést is megszavaztak: az éttermi fogyasztás áfáját 23-ról 13 százalékra csökkentik.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!