2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Egy hároméves kislány is meghalt az újabb izraeli akcióban

2014. július 13., vasárnap 07:38, frissítve: vasárnap 20:23

Izraeli kommandósok hatoltak be a Gázai övezetbe – a haditengerészek a Hamász palesztin fegyvereseivel csaptak össze. Ez volt az első szárazföldi támadás a hat napja tartó hadműveletekben. Éjszaka folytatódtak az izraeli légitámadások is. A gázai rendőrség szerint egy hároméves kislány is meghalt. A zsidó állam felszólította az övezet északi részének lakóit, hogy hagyják el otthonaikat.

Izraeli katonák járőröznek a Gázai övezet partjainál. A tengerészgyalogosok a várható nagyszabású szárazföldi offenzíva előtt az övezet északi részén a Hamász fegyvereseivel csaptak össze. A harcokban három palesztin meghalt, négy izraeli katona megsebesült. Az izraeli osztag ezúttal is egy palesztin rakétaindító állást akart felszámolni. Erről a helyről lőttek ki rakétákat a palesztinok, amelyek elérték Jeruzsálemet és Tel-Avivot.

Szombat éjjel rakéta csapódott be a szomszédos Libanonból is. A bejrúti biztonsági szolgálatok szerint három rakétát lőttek ki fegyveresek. A támadást a Libanonban élő Hamász-tagok követték el. „Szerencsére csak ingatlankár keletkezett. Senki nem sérült meg, csak néhány gyerek kapott sokkot. Remélem, nem haladunk valami komoly helyzet felé, és folytathatjuk mindennapi életünket” – mondta Yoram Israeli, a Mateh Asher tanács regionális vezetője. A palesztin fegyveresek szombaton is csaknem száz rakétát lőttek ki izraeli területekre.

A ciszjordániai Hebronban a palesztinok közösen figyelték a támadásokat. „Mindenkit hívok, hogy jöjjön ide rakétákat nézni, hogy lássa, a palesztinok nem gyengék, a palesztinok erősek. Ma új fejezetet nyitunk az ellenállás történetében, és Hebron lesz a szikra” – mondta egy hebroni lakos.

Az izraeli légitámadások a hadműveletek hat napján is folytatódtak. Lebombázták a rendőrfőnök házát Gázában, az akcióban tizennyolcan meghaltak.


A radikális Hamász szerint Izrael elutasította az ENSZ BT határozatát, amely tűzszünetre és a márciusban megrekedt béketárgyalások felújítására szólítja fel a feleket. „Izrael tizenöt palesztin megölésével válaszolt az ENSZ-nek. Ezzel Izrael elutasította a világszervezet állásfoglalását, a mészárlás miatt megerősítjük, hogy megvédjük a palesztin népet, és szembeszállunk az izraeli offenzívával” – jelentette ki Szami Abu, a Hamász szóvivője.

Az izraeli védelmi miniszter szerint a hadsereg a következő napokban indíthatja meg a szárazföldi akciót a Gázai övezet ellen. A várható támadás miatt menekülnek az amerikai útlevéllel rendelkező palesztinok a Gázai övezetből. Sajtóértesülések szerint nyolcszázan távoztak az északi erezi átkelőn.

Az izraeli offenzívában eddig több mint százötven palesztin halt meg. A zsidó állam azt állítja: a Hamász fegyvereseinek állásait veszik célba, az ENSZ szerint viszont az áldozatok nagy többsége civil. A halottak között nők és gyerekek is vannak.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!