2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Ebolajárvány: lezárta határait Guinea

,

2014. augusztus 9., szombat 21:04, frissítve: vasárnap 14:59

Kanadában ebola gyanújával helyeztek karanténba egy férfit, aki nemrégiben tért vissza Nigériából. Guinea, ahonnan a járvány indult, lezárta határait, hogy megakadályozza a betegség továbbterjedését.

A vérzéses lázzal járó betegség az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint csaknem ezer áldozatot szedett már.

A Toronto melletti Brampton kórházába szállították a Kanadában kezelt első ebolagyanús beteget. Az elkülönítőben vizsgált férfi Nigériából érkezett.

Afrika legnépesebb államában újabb személyeket helyeztek karanténba ebola gyanújával, és pénteken szükségállapotot hirdettek a járvány miatt, amelynek megfékezésére átszámítva 2,7 milliárd forintot különítettek el. Az elnök arra kérte az állami iskolákat, hogy hosszabbítsák meg a tanítási szünetet, amíg a hatóságok nem nyilvánítják alacsonyabb fokozatúvá a vírus jelentette veszélyt. „Tartózkodjunk a hamis információk terjesztésétől, mert tömeghisztériát okozhat. Jonathan elnök úr arra sürgeti az illetékeseket, hogy haladéktalanul állítsák le a holttestek szállítását. Minden halálesetet jelentsenek a hatóságoknak, és különleges óvatossággal kezeljék a holttesteket” – mondta az államfő szóvivője.

A nigériai megbetegedések száma immár kilencre emelkedett, a vérzéses láz miatt eddig ketten vesztették életüket. Nyugat-Afrikában már a 960-at is meghaladja a halálos áldozatok száma. Egy nappal korábban a járvány által legsúlyosabban érintett Libériában is szükségállapotot vezettek be, az Egészségügyi Világszervezet pedig nemzetközi egészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította az ebolajárványt. Az Afrikai Unió a teljes földrészt együttműködésre szólította fel, és a tájékoztatást nevezte a hatóságok legfontosabb kötelességének. „Tudniuk kell, hogyan lehet megelőzni a vírus emberekhez való eljutását, hiszen a kórokozó általában a majmokban és a gyümölcsdenevérekben van” – fogalmazott az unió bizottságának elnöke. Nyugat-Afrika egyes országaiban ezekből az állatokból közkedvelt ételek készülnek. A járvány kitörése után az érintett országok kormányai betiltották a fogyasztásukat. A testnedvekkel terjedő vírus az esetek több mint felében halállal végződik, mivel nincs rá ellenszer.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!