2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Ebolagyanús eset Németországban

,

2014. augusztus 10., vasárnap 20:19, frissítve: hétfő 10:15

Romániában és Hongkongban is kezelnek ebola gyanújával Nyugat-Afrikából visszatért betegeket. A németországi és a szaúd-arábiai eseteknél a vizsgálatok eredményei negatívak lettek. Az ebolajárvány Guineában kezdődött márciusban, azóta Nigériára, Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt a betegség, amely közel ezer ember halálát követelte. A térség országai fokozott erőfeszítéseket tesznek a járvány megfékezéséért, Sierra Leonéban korlátozták a mozgásszabadságot, bezárták a mozikat, sportlétesítményeket, és betiltották a tömegrendezvényeket. Guinea feloldotta a tegnap elrendelt határzárat az illegális, ellenőrzés nélküli határátlépések miatti félelmében.

Az ebolajárványban Nyugat-Afrikában már csaknem ezer ember halt meg. Az érintett országokban szükségállapotot léptettek életbe, Guinea – ahonnan a betegség átterjedt a térség más országaira – lezárta határainak egy részét is, hogy megakadályozza a járvány továbbterjedését. Az Egészségügyi Világszervezet pénteken nemzetközi egészségügyi vészhelyzetté nyilvánította a vérzéses lázzal járó betegséget.

Az ebolajárvánnyal kapcsolatos, viccesnek szánt képekkel teltek meg az utóbbi napokban a közösségi oldalak Nigériában. A helyiek egy része így dolgozza fel azt a feszültséget, amely a járvány miatt alakult ki az országban. A jelenséget sokan fenntartásokkal fogadták. „A pozitív oldala, hogy nem hagyjuk, hogy az ilyen tragédiák és helyzetek eluralkodjanak rajtunk, a negatív oldala pedig az, hogy ha viccelődünk vele, az emberekben nem tudatosul, hogy ez milyen komoly dolog. Azt szerintem mindenkinek tudnia kell, hogy ez halálos kór” – nyilatkozta Francis zenei producer.

A járványt pénteken nemzetközi egészségügyi vészhelyzetté nyilvánította az Egészségügyi Világszervezet. Az érintett nyugat-afrikai országokban szükségállapotot léptettek életbe a múlt héten. Guinea lezárta libériai és Sierra Leone-i határát, hogy megakadályozza a fertőzés továbbterjedését. Bár a mostani járvány egyes feltételezések szerint éppen Guineából indult, a legtöbb új megbetegedést a másik két országban regisztrálják. Az ebola már csaknem ezer emberéletet követelt Nyugat-Afrikában, a betegség terjedését egyelőre nem tudják feltartóztatni. „Nincs elég mentőautónk. Ez nem úgy működik, hogy bemész a boltba, és leveszel a polcról egy mentőautót. Meg kell rendelnünk, és meg kell érkeznie. Addig is platós teherautókkal járjuk az országot, átmeneti mentőautókat alakítunk belőlük” – közölte Ellen Johnson Sirleaf, Libéria elnöke.

Közben Németországban is ebolafertőzés gyanújával vizsgálnak egy beteget. A férfi a napokban érkezett Hamburgba Sierra Leone fővárosából, szombaton fordult orvoshoz magas lázzal és hányingerrel, ezután szállították kórházba. A klinika tájékoztatása szerint a vasárnap reggel elvégzett vizsgálatok egyelőre nem erősítették meg az ebolafertőzés gyanúját.

Már Romániában is felütötte a fejét?

Romániában és Hongkongban is vizsgálnak Afrikából visszatért betegeket ebolafertőzés gyanúja miatt. Az ázsiai országba Nigériából érkezett egy férfi, aki a fertőzés jeleit mutatja. Ha beigazolódik a gyanú, ez lesz az első eset a vírus behurcolására Ázsiába. A Németországban, Kanadában és Szaúd-Arábiában kórházba szállítottakról viszont az derült ki, hogy nem a vírus betegítette meg őket.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!