2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Dulakodások és őrizetbevételek Hongkongban

2014. november 26., szerda 11:21, frissítve: szombat 07:25

Újabb összecsapások voltak az immár két hónapja tartó hongkongi tüntetéseken. A diákok a választási reform eredeti menetrendjének megváltoztatását szeretnék elérni. Peking tervei szerint ugyanis a 2017. évi kormányzóválasztáson csak azok a jelöltek indulhatnának, akiket egy jelölőbizottság jóváhagy.

Hatvanadik napja tartanak a választási reform elleni tüntetések a város Mongkok kerületében, ahol bírósági végrehajtók igyekeztek szabaddá tenni a területfoglalók barikádjaival és sátraival borított közlekedési utakat. 116 embert vettek őrizetben törvénytelen gyülekezés, a rendőrség munkájának hátráltatása és fegyverbirtoklás miatt. Köztük van több diákvezető is. A rendőrök elkoboztak fejszét, kalapácsot és emelőrudat is.


A diákok egy része harci ruhát, sisakot, maszkot öltött és pajzzsal szerelte fel magát. A rendőrség arra figyelmeztette őket, hogy erőteljesebben lépnek fel, ha a végrehajtók ellenállásba ütköznek. A Foglald el a központot! polgári engedetlenségi mozgalom és a diákszervezetek által szervezett elhúzódó tüntetés résztvevői a választási reform eredeti menetrendjének megváltoztatását szeretnék elérni. A 2017. évi kormányzóválasztáson „szabad és nyílt” jelöltállítást szeretnének, míg a különleges közigazgatási övezet alaptörvénye és a kínai törvényhozás határozata értelmében a végső jelöltekről egy különbizottság döntene.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!