2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Diákok ostromolták meg a kormányzat épületét

2014. szeptember 27., szombat 13:05, frissítve: hétfő 11:38

Diákok ostromolták meg a hongkongi kormányzat épületét. Száz fiatal törte át a rendőrségi kordont, a hatóságoknak azonban sikerült feloszlatniuk a demonstrációt. A diákok a Pekingi vezetés augusztusi döntése ellen tiltakoztak, amelyben korlátozták a szabad jelöltválasztást a 2017-es kormányzóválasztáson.

Diákok másztak át a hongkongi kormányzat központi irodája köré vont biztonsági kerítésen. Több demonstráló is megpróbált benyomulni az épület előterébe, a rendőrök csak nagy nehezen tudták visszatartani őket. Piros táblákkal figyelmeztették őket, hogy hagyják abba az előrenyomulást, különben erőt alkalmaznak. Végül csak paprikaspray-t vettetek be, és csak néhány tanulót vettek őrizetbe.

Az intézkedés ellenére mintegy száz demonstrálónak sikerült áttörnie a sorfalat, és elfoglalták ez épület bejárata előtti teret. A diákok egy hete tiltakoznak a pekingi vezetés augusztusi döntése ellen, amelyben korlátozta a szabad jelöltválasztást a 2017-es kormányzóválasztáson. „A kormány teljesen figyelmen kívül hagyja a diákok véleményét a politikai reform kérdésében. Ezért drasztikusabb eszközökhöz kell nyúlnunk. Nem hisszük, hogy a hongkongiak feladják demokráciaköveteléseiket” – mondta a hongkongi diákszövetség titkára.


Hongkongban, Kína többi részétől eltérően szabad tüntetni, amit a fiatalok ki is használnak: október elejére tömegdemonstrációt szerveznek a város pénzügyi központjába a demokratikus választások korlátozása miatt. Nagy-Britannia 1997-ben adta vissza Hongkongot Kínának, de csak azzal a feltétellel, hogy a városnak magas szintű autonómiát kell élveznie.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!