2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Devizahitelesek: nincs szükség törvénymódosításra?

2013. július 22., hétfő 21:38, frissítve: kedd 09:40

Egyes civil érdekvédők szerint nincs szükség törvénymódosításra a devizahitelesek helyzetének végleges megoldásához. Szerintük elegendő lenne, ha a bíróságok a meglévő jogszabályokat az uniós törvényekkel együtt alkalmaznák. Néhányan közülük Kövér László otthona előtt kezdtek ülősztrájkba, a demonstrálók úgy gondolják, hogy a kilakoltatások leállításáért a fideszes politikus tehet a legtöbbet a törvényhozás elnökeként. A Közjegyzői Kamara elnöke szerint átfogó rendezés nélkül a fizetésképtelenné vált adósoknak a következő évtizedekben a létfenntartásra sem marad pénzük.

Kövér László házelnök szigetszentmiklósi otthona előtt vertek tábort a tiltakozó devizahitelesek. Múlt héten végigjárták petíciójukkal a sajtót, most ülősztrájkkal követelik a kilakoltatások leállítását a Kúria döntése után.

– Ezt már kértük szépen, kértük hangosan, kértük jogilag és kértük a politikusoktól, eddig nem teljesítették. Ezért úgy gondoltuk, hogy ahhoz a személyhez megyünk, aki a legtöbbet tehet érte. Ez jelenleg a házelnök, hiszen az ő hatására a parlamentnek lenne jogköre azonnali hatállyal elrendelni törvénymódosítást – nyilatkozta a Hír TV-nek Póka László, a Nem adom a házam mozgalom tagja.

A tucatnyi demonstráló közül ketten az éhezést is vállalták, ők csak vizet vesznek magukhoz. A tervek szerint csütörtökig maradnak.

A Koppány csoport szerdára újabb tüntetést szervez Budapesten. Aznap tárgyal a kormány arról a törvényjavaslatról, amely véglegesen megkönnyíthetné a devizahitelesek helyzetét.

– A devizahiteleseket nem kell megsegíteni, az ő oldalunkon áll a magyar törvény A-tól Z-ig. Azt kell elérni, hogy a bíróságok ezeket a törvényeket az uniós harmonizációs törvényekkel együtt alkalmazzák, akkor egyetlenegy fillérjébe nem fog kerülni a költségvetésnek a devizahitelesek problémájának elrendezése – mondta a Koppány csoport alelnöke, Balogh István.


A közjegyzői kamara elnöke szerint viszont kell az újabb jogi lépés. Emlékeztetett arra, hogy az első félévben az energiaszolgáltatók, a közüzemi szolgáltatók vagy a telefontársaságok több mint negyedmillió esetben kérték a ki nem fizetett számla behajtását jogi úton. A kamarai elnök szerint sok adóst a devizahitel tett fizetésképtelenné.

– Társadalmi összefogásra és a társadalmi szolidaritáson belüli segítségre van szükség, hogy azok az emberek, akik végtörlesztéssel nem tudtak élni, akik valamilyen oknál fogva a gyűjtőszámla lehetőségével nem tudtak élni, és sokan vannak ilyenek, kapjanak lehetőséget arra, hogy enyhüljön a teher rajtuk – jelentette ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke, Tóth Ádám.

Korábbi sajtóértesülés szerint az árfolyam-különbözetet részben, vagy teljes egészében elengedhetik. Előbbi esetben az összegen az adós, a bank és az állam osztozna, utóbbiban pedig a bank, illetve valamilyen arányban az állam.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!